Serviciul de Ambulanță România a publicat, pe pagina sa de Facebook, câteva sfaturi în contextul epidemiei de coronavirus, care a pornit din China. Serviciul de Ambulanță România îi sfătuiește pe oameni să evite contactul cu persoane care sunt răcite sau au gripă, să se spele pe mâini, să-și acopere nasul și gura când strănută, să gătească bine ouăle și carnea, pentru a reduce riscul de infecție cu noul virus provenit din China.

 

Imagine 

Autoritățile au instalat la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București afișe în limbile română, engleză și chineză despre pericolul reprezentat de noul coronavirus. Informațiile sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului. Pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie. De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care şi-au primit numele de la felul în care arată la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu ţepi ce formează un fel de „coroană”.
Infecţiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii – unele dintre ele pot fi severe şi chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blânde, precum răcelile comune.

Infecţiile cu coronavirus pot avea o gamă largă de simptome, inclusiv febră, tuse şi dificultăţi respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.

Coronavirusurile sunt transmise între animale şi între oameni şi pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate în trecut la oameni.
Imagine
Testele preliminare sugerează că noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut să treacă la oameni provenind de la şerpi. Însă experţii medicali chinezi au sugerat şi alte animale ca sursă a virusului, precum bursucii şi şobolanii.

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor şi balustradele.
La fel ca MERS şi SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce înseamnă că ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul său genetic. Astfel, el se combină cu ADN-ul gazdei şi, din acest motiv, poate suferi mutaţii rapide.

Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implică utilizarea unei reacţii de polimerază în timp real (RT-PCR), care identifică ARN-ul viral în eşantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gât cu un beţişor medical, din spută sau din mostre sangvine, dacă pacientul se simte foarte rău.

ImagineImagineImagine
 
Articolul precedentDin luna mai dispar țigările mentolate
Articolul următorRomân din Italia: Nu venim în România pentru că spitalele nu ne garantează un minim de protecție