Noul arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, arhimandritul Gherontie Ciupe, va fi hirotonit duminică, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva.

Slujba Sfintei Liturghii va începe la ora 9,00 şi va fi condusă de Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, alături de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a informat Episcopia Devei.

„În cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, se va săvârşi Sfânta Taină a Hirotoniei Preacuviosului Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu titulatura Hunedoreanul”, a precizat sursa citată.

Accesul în catedrală va fi permis tuturor credincioşilor, în limita locurilor disponibile, iar slujba se va transmite în direct de Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române.

Părintele arhimandrit Gherontie Ciupe a fost ales de Sfântul Sinod, prin vot secret, pe 9 februarie, în funcţia de arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, el urmând să poarte titulatura de Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul.

Arhimandritul Gherontie Ciupe, în vârstă de 56 de ani, a urmat Seminarul şi Facultatea de Teologie la Craiova, apoi a avut o bursă de studiu la Padova (Italia), iar doctoratul l-a obţinut la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca cu tema „Despre Taina Pocăinţei şi Reconstrucţia Sinelui”.

Din anul 1996 a îndeplinit mai multe funcţii bisericeşti, iar din martie 2021 este vicar eparhial al Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi consilier eparhial.

Arhimandritul Gherontie Ciupe s-a remarcat şi prin activităţile de catehizare ale tinerilor, la Craiova şi Deva.

„De asemenea, părintele Gherontie este duhovnic pentru un număr semnificativ de clerici, monahi şi credincioşi. A semnat diverse studii şi articole, a participat la emisiuni religioase, a promovat cultura duhovnicească şi înfiinţarea de biblioteci parohiale”, se mai arată pe site-ul Episcopiei Devei. 

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentCod portocaliu de fenomene extreme: ninsori viscolite, strat consistent de zăpadă. IARNA revine în forță – HARTA
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET