Lucrările de reabilitare a Castelului Nopcsa, din județul Hunedoara, vor fi finalizate în luna septembrie.
Termenul a fost anunțat de administratorul județului, Costel Avram, după ce a inspectat șantierul.

Costel Avram a mai subliniat că odată finalizare lucrările de reabilitare, castelul va fi introdus în circuitul turistic. Investiția depășește 9 milioane de lei, bani obținuți prin PNDL.

Castelul Nopcsa din satul Săcel, care aparține de comuna Sântămăria Orlea, este considerat a fi  unul dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, dar a ajuns într-o avansată stare de paragină, după ce, ani de zile, a fost lăsat în părăsire. În prezent, el a intrat într-un amplu proces de reabilitare finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, valoarea totală a proiectului fiind de 9,1 milioane de lei.

Imobilul a fost construit la începutul secolului XIX de familia Botoroagă din satul Săcel și a ajuns în proprietatea familiei Nopcsa în anul 1889 ca urmare a unor datorii neplătite. Fratele lui Elek, Francisc, fiind pasionat de botanică, a realizat un parc dendrologic în apropierea castelului.

Franz Nopcsa avea apartamentul său în castel, iar una dintre camerele faimoase era vestita “cameră a oglinzilor venețiene”, o încăpere îmbrăcată integral în lemn de nuc ce avea pe fiecare perete mari oglinzi spectaculoase. Holul castelului era o adevărată galerie de trofee de vânătoare, iar din turn se pot admira și astăzi împrejurimile.

Sursa: Realitatea de Hunedoara