În vremea pandemiei, speculanții s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Pornind cu măștile de protecție, mănuși și alte echipamente medicale sau de dezinfecție, terminând cu medicamentele de pe piață, unii au simțit că e rost să câștige înzecit și chiar însutit pe urma necesității lor. Piața neagră a medicamentelor a ajuns să o înghită pe cea legală, dar prost reglementată.

Din ianuarie și până în prezent, tot mai multe medicamente au dispărut de pe piață, iar Unifarm a făcut mari eforturi de a aduce în țară atât medicamentele lipsă, cât și echipament de protecție, necesare în lupta cu COVID-19.

Una dintre cele mai răsunătoare și apăsătoare probleme la nivel național este lipsa medicamentului Euthyrox, destinat celor cu afecțiuni tiroidiene. Lipsa acestui medicament vital pentru pacienții din sfera endocrinologiei a ajuns rampă de lansare pentru unii politicieni. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu este un exemplu negativ în acest sens. Useristul a decis să acuze Ministerul Sănătății de lipsa Euthyrox din farmacii, deși în stoc apar circa 12.000 de cutii. Farmaciștii contrazic această ultimă informați, spunând că stocurile sunt zero.

În realitate, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, apare în clar vinovatul pentru acest deficient. Firma producătoare Merck, nemțească, a notificat pe 20 aprilie că „EUTHYROX 25µg COMPR. și EUTHYROX 50µg COMPR.  MERCK KGAA GERMANIA LEVOTHYROXINUM va fi disponibil pentru România în cantități limitate. Motivul: Motive de fabricație”, se arată în raport.

Surse importante spun că acest deficit este probabil provocat de alegerea Merck de a asigura piața nemțească cu Euthyrox, unde prețul este mult mai mare. Citește mai mult AICI

 

Articolul precedentNoul bilanț al persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 14.499
Articolul următorViorel Cataramă a vorbit în exclusivitate, la Realitatea PLUS, despre cum s-a infectat intenționat cu COVID-19