Înființarea unei ferme este o idee de afacere care te poate deconecta de agitația orașului. Deși poate fi de ajutor, experiența nu este o condiție necesară pentru a pune bazele unei activități agricole. Important este să alegi un domeniu potrivit, să fii hotărât să înveți și să investești eficient. Lucrurile evoluează, iar acomodarea cu noile tehnologii care pot ușura mult activitatea este o provocare chiar și pentru fermierii de tradiție. Documentarea este un aspect esențial înainte de a înființa o fermă.

Cine poate înființa o fermă

Răspunsul simplu este: oricine. Răspunsul elaborat necesită câteva nuanțe pentru eliminarea din start a unor stereotipii. Prima este că nu trebuie să fii născut sau crescut la țară pentru a investi în domeniul agricol. Este evident că acomodarea cu mediul rural este un avantaj, dar asta nu înseamnă că dacă vii dintr-o aglomerație urbană ești condamnat la eșec. Dimpotrivă, motivația de a scăpa de stresul și agitația citadină poate fi cheia succesului, în această afacere. Pentru sfaturi vei avea nevoie de experiența unui profesionist, care să te ajute încă din faza de cercetare.

Alege domeniul potrivit

În agricultură, domeniile în care poți investi sunt dictate de clima zonei și specificul terenului. Cei mai mulți aleg să investească în locurile natale sau acolo unde au o moștenire. Dacă ai această posibilitate, ai și avantajul cunoașterii locurilor sau accesul la informațiile unor oameni familiarizați cu pământurile, clima, flora și fauna locală. O altă variantă este să pornești de la zero, într-un loc care te-a atras dintotdeauna. În acest caz, alegerea se poate face invers: vezi ce domeniu poate fi dezvoltat în zona respectivă și spor la treabă. Fiecare regiune geografică are propriile caracteristici favorabile unor culturi anume sau creșterii unor specii de animale.

Investește în echipamente

Înființarea unei ferme nu mai este, de mult timp, o activitate rudimentară. Dimpotrivă, evoluțiile tehnicii s-au adaptat rapid la nevoile agricultorilor și crescătorilor de animale, cărora le facilitează mult efortul fizic și le sporesc randamentul. În funcție de suma pe care o ai la debut trebuie să alegi, cel puțin, un minim de utilaje, după care vei putea reinvesti profitul ca să te dezvolți. Cu timpul, va trebui să te obișnuiești cu achiziția și întreținerea utilajelor adaptate la munca de sezon, echiparea cu anvelope industriale care să te ajute să parcurgi, în siguranță, orice suprafață și alte accesorii necesare activității la fermă.

Aplică pentru finanțare

De mare ajutor în special pentru tinerii care doresc să investească într-o fermă sunt finanțările prin programe guvernamentale sau fonduri europene. Este adevărat că documentația poate fi stufoasă, însă, dacă îndeplinești, cu rigoare, toți pașii primești un ajutor financiar considerabil. Totodată, vei fi obligat să ții cont de unele criterii importante din punct de vedere al securității în muncă și al calității producției, lucru benefic pentru tine și pentru comunitatea locală care se va bucura de produse de cel mai înalt nivel. Se spune, de foarte multe ori, că agricultura este o loterie în care depinzi de foarte multe variabile, de la condițiile meteorologice la boli și dăunători pentru plante și animale, la prețul carburantului și evoluția pieței financiare.

Înființarea unei ferme îți poate aduce independența financiară pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. În plus, liniștea unei gospodării din mediul rural te eliberează de agitația orașului. Cu un plan bun de afaceri poți scăpa și de grija finanțării, deoarece accesarea de fonduri europene îți asigură necesarul de investit. Alegând terenul prielnic și domeniul de activitate potrivit, de la an la an, te vei putea dezvolta.

Articolul precedentCod galben ploi torențiale, vijelii și grindină în vestul țării
Articolul următorCostin Mărculescu a murit. Actorul a fost găsit fără suflare în casă