Mijloacele de transport în comun nu au circulat nici astăzi prin Deva, pentru a treia zi consecutiv. Situaţia, una de criză, cu care municipalitatea nu s-a mai confruntat până acum, este, însă, pe cale de rezolvare.

Primarul Florin Oancea a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a găsit o soluţie, astfel încât devenii să beneficieze, în continuare, de acest serviciu. Edilul şef al municipiului reşedinţă a judeţului Hunedoara spune că, a luat legătura cu primarul Timişoarei, Nicolae Robu, căruia i-a explicat problema gravă cu care se confruntă Deva. Şapte autobuze, închiriate din oraşul de pe Bega, vor ajunge la Deva, în zilele ce urmează. De asemenea, este posibil ca alte cinci, de la o firmă ce operează în judeţ, să vină în completare, astfel încât transportul în comun din oraş, paralizat total, în acest moment, să revină la normal.

Potrivit lui Florin Oancea, contractul de închiriere a celor şapte autobuze Mercedes Benz Conecto, dotate cu aer condiţionat, se va semna mâine, 4 septembrie. Autobuzele vor opera pe teritoriul municipiului Deva – pe toate cele șase trasee și cu respectarea orarului stabilit prin Hotărârea Consiliului Local Deva, până la sfârșitul anului, dată până la care firma de transport local a municipalității va reuși să achiziționeze propriile mașini. Mai mult decât atât, în această după-masă, conducerea Primăriei Deva s-a întâlnit cu operatorul de transport interjudețean BV Dasler SRL, ale cărui mijloace de transport în comun tranzitează municipiul Deva, cu opriri în mai multe stații de pe traseele locale, pentru a negocia închirierea de către municipalitate a altor cinci mijloace de transport.

„Este o situaţie mai mult decât delicată”

“Săptămâna trecută, când am plecat în concediu, nu știam de această problemă. (…) Am constatat, sâmbătă, că mijloacele de transport local nu mai sunt pe trasee și că firma și-a retrase autobuzele și microbuzele la garaj și că nu mai efectuează transport public local. Este și motivul pentru care mi-am întrerupt concediul de odihnă și astăzi, am revenit la serviciu, la prima oră, am făcut o ședință operativă și am căutat soluții pentru a rezolva această problemă deosebit de sensibilă. (…) Am luat legătura cu primarul municipiului Timișoara, domnul Nicolae Robu, căruia i-am explicat situația în care ne regăsim. Mâine (n.red. 4 septembrie), se va semna contractul de închiriere și sperăm să aducem șapte autobuze în municipiul Deva, pe un contract de închiriere până pe data de 31 decembrie 2018. În paralel, vom merge cu procedurile pentru achiziționarea noilor mijloace de transport public local ale noii societăți de transport public a municipalității. Este o problemă cu care, vă mărturisesc, nu am crezut că mă întâlnesc. Să te pună cineva (…) într-o situație mai mult delicată, dar nu pe mine, Florin Oancea, ca primar, pentru că eu îmi asum, cu bune cu rele, să pună cetățenii municipiului Deva într-o astfel de situație, în condițiile în care peste câteva zile începe noul an școlar, nu am crezut că este posibil. Dar, iată, că a fost!”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Fostul operator, dat în judecată

Edilul şef al Devei susţine că fostul operator de transport în comun nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, motiv pentru care administraţia publică locală l-a acţionat în instanţă. În timpul conferinţei de astăzi, acesta l-a atacat dur pe administratorul firmei care presta acest serviciu pe raza municipiului. „Colegii și-au făcut datoria, l-au acționat în instanță. Pe 12 septembrie avem primul termen, dar nu mai puteam aștepta până atunci (…) În această săptămână, în municipiul Deva, noua societatea de transport local își va începe activitatea. Ceea ce a făcut el (administratorul firmei de transport care opera până acum), încalcă toate reglementările legale. Nu poți să lași un oraș întreg de izbeliște pentru că te-ai supărat că nu ți-a plătit primăria cât vrei tu. Este inadmisibil!”, a mai spus primarul Florin Oancea.

Reamintim că, transportul în comun din Deva a fost sistat total, începând de sâmbătă dimineaţă, 1 septembrie. Operatorul care înainte asigura acest serviciu a refuzat să mai scoată autobuzele şi microbuzele din garaj, pe motiv că administraţia locală ]nregistrează datorii la plata subvenţiei.

Articolul precedentUniversitatea Petroșani: Sute de locuri bugetate la studiile de licență
Articolul următor70.000 de lei, din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pentru familiile sinistrate din Vaţa de Jos