A fost scandal în ședința extraordinară a Consiliului Local (CL) Deva. Discuții aprinse s-au purtat pe tema unei picturi murale ce se dorește a fi realizată pe clădirea în care funcționează Palatul Copiilor din oraș, în cadrul festivalului de artă urbană ce se va desfășura pe parcursul zilelor care urmează.

Alte două clădiri din municipiul Deva își vor schimba înfățișarea prin operele unor artiști care și-au propus să înfrumusețeze pereții acestora prin picturi murale. Este vorba despre clădirea din centrul istoric al orașului, în care funcționează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara, și sediul Palatului Copiilor, situat tot într-o zonă centrală, respectiv pe strada Mihai Eminescu. S-a propus ca pe o parte a pereților exteriori ai clădirii unde se află AJOFM să fie aplicată imaginea Nadiei Comăneci, simbol a municipiului Deva și care a purtat numele orașului dincolo de hotare, iar pe cealaltă elemente ale gimnasticii. Dacă toată lumea a fost de acord cu această propunere, nu același lucru se poate spune și despre desenul ce se dorește a fi realizat pe clădirea în care se află Palatul Copiilor: câțiva cai în alergare.

Subiectul a fost motiv de dispută aprinsă în ședința de astăzi a CL unde primarul Florin Oancea, fostul viceprimar al orașului Răzvan Mareș, consilier local în momentul de față, s-au certat iar „la cuțite”, după o perioadă de liniște. Replici dure au fost aruncate și de o parte și de cealaltă.

Totul a pornit după ce consilierii PSD și-au exprimatul punctul de vedere cu privire la acest subiect, cerând lămuriri de ce se impune această pictură murală care „nu este sugestivă” pentru o clădire cum este Palatul Copiilor, și de ce nu s-au oferit mai multe variante. În opinia consilierului local Luminița Hurgoiu, o variantă ar fi fost să se deseneze „baloane, flori, chiar jocuri, un palat al copiilor înseamnă lucruri care țin de știință, de a -i antrena pe cei mici”. Nouă ni se pare absurd să desenezi cai pe pereți la Palatul Copiilor. Adică, ar trebui să fie ceva în temă cu copilăria, cu copiii, nu cai verzi pe pereți…”, a intervenit consilierul local Răzvan Mareș.

Primarul Devei, Florin Oancea, a răspuns. La Palatul Copiilor, cai în alergare, și nu sunt verzi, ci roșii. Toți copiii iubesc caii. Nu știu dacă asta e o problemă. Dacă dumneavoastră sau directoarea de la Palatul Copiilor nu doriți, cu forța, noi nu facem (…) Nu eu, ca primar, am ținut să se facă tema respectivă. S-a venit cu o variantă, nouă ni s-a părut interesantă. Putem să le spunem să vină cu altă temă”, a spus edilul șef.

Scandalul a continuat, după vot. „Să vă fie rușine! Ați votat împotriva întregului proiect, inclusiv a Nadiei Comăneci”, a strigat primarul Devei, vizibil enervat. “Am votat împotriva cailor verzi pe pereți, domnule primar!”, a replicat Răzvan Mareș. Discuția aprinsă nu s-a oprit, ci dimpotrivă a degenerat în altele. Primarul Florin Oancea a spus despre Răzvan Mareș că este că este „o pata neagră” a CL Deva. Acesta din urmă a spus că îl va acționa în instanță pentru afirmațiile făcute.

În final, hotărârea controversată a trecut. Dar, la limită.

În loc de epilog. Ce a declarat primarul Florin Oancea, la finalul ședinței „cu scântei”
„Anul trecut, am deschis o sesiune de pictură urbană în municipiul Deva. Le-am spus devenilor că, îmi doresc și eu și ei, ca Deva să se alinieze marilor orașe din România: Oradea, Sibiu, Timișoara, Arad. În toate acestea orașe, începând de cinci șase ani, au avut loc astfel de sesiuni de pictură urbană pentru a da o pată de culoare în cartierele din orașele respective. (…) În acest an, organizăm ediția a doua, în limita resurselor bugetare. Erau două teme (…) Ca un semn de recunoaștere pentru ce a făcut Nadia Comăneci pentru Deva am spus că merită să îi punem imaginea pe peretele de la AJOFM. Pe partea opusă, de asemenea, elemente de pictură din gimnastică pentru că este sportul foarte mult iubit de deveni. Lotul olimpic de gimnastică își are sediul la Deva și se pretează foarte bine. La Palatul Copiilor, a fost o temă stabilită prin concept de pictori (…) Nu a fost o temă impusă, ci o propunere (…) S-au abținut șapte consilieri locali, dacă era și al optulea consilier care se abținea proiectul cădea. Vorbim despre proiectul cu Nadia Comăneci, promovarea municipiului Deva de către Nadia, iar noi ca semn de respect să -i punem imaginea pe sediul AJOFM-ului, în centrul istoric al municpiului. Deci, am fost la un vot de a cădea un proiect care trebuia să treacă cu brațele deschise. Acesta a fost motivul pentru care m-am supărat foarte tare. Mi-am cerut scuze pentru că am zis să le fie rușine, pentru că pentru doi -trei cai au fost în stare să pice un proiect care avea în centrul lui ca idee pe Nadia Comăneci. Haideți să fim serioși!”

Articolul precedentRazii în trafic. Vizați sunt transportatorii de persoane și mărfuri
Articolul următorInvitație la aniversarea de 102 ani