Salvamontiștii hunedoreni atrag atenția asupra pericolului iminent de avalanșă existent în Parâng și Straja, la peste 1800 metri, dar și în zona de creastă a Retezatului.

Risc iminent

Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, recomandă celor care urcă la munte să aibă grijă la deplasarea în afara zonei împădurite, de la peste 1600 metri altitudine. Și asta pentru că în masivele montane din județ există risc iminent de avalanșă.

”În zonele unde a viscolit e multă zăpadă, Straja-Parâng, la peste 2000 metri altitudine, în Retezat în zona de creastă, există risc iminent de producere a avalanșelor. Aici e o zăpadă umedă, alunecoasă, care nu are stabilitate. În zonele cu înclinație de 25-30 de grade zăpada poate pleca la vale”, a declarat Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara.

Conform unei avertizări nivometeorologice, în Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu, riscul de avalanșă e de gradul 4.

”La suprafață se găsește un strat consistent de zăpadă proaspătă în urma cantităților însemnate de precipitații din ultimele două zile, local de peste 40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp. Vântul intens ce a depășit temporar 80 km/h a spulberat zăpada și a format numeroase plăci și a creat multiple troiene în zonele adăpostite. Stratul este instabil în partea superioară, iar la suprafață sunt cruste neportante și plăci de vânt”, se arată în avertizare.

Ninsorile așteptate vor duce la creșterea acestui strat instabil, iar vântul va forma în continuare plăci noi la peste 1800 m, în special pe versanții nordici și estici.

 

”La peste 1800 m, la supraîncărcări oricât de mici, dar și spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici și medii prin ruperea plăcilor de vânt sau prin alunecarea stratului proaspăt peste cel vechi de zăpadă înghețată, pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite cu acumulări mari de zăpadă. Sub 1800 m, stratul are dimensiuni mai reduse, dar și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și medii, existând zone cu depozite mai însemnate de zăpadă, în special pe versanții sudici”, se mai arată în avertizare.

 

Turiștii, să fie echipați de munte

Salvamontiștii hunedoreni le recomandă celor care urcă la munte să se echipeze corespunzător. Pentru cei care vor să meargă în schi de tură, sau drumeții, echipamentul este necesar.

Astfel, cei care vor să meargă pe trasee trebuie să aibă colțari, rachete de zăpadă, coardă pentru cei ce urmează traseele de creastă, și chiar rucsaci de avalanșă.

Turiștii trebuie, potrivit salvamontiștilor, să respecte regulile de deplasare pe timp de iarnă, dar și să anunțe familia, și Salvamontul dacă merg pe trasee mai lungi și mai dificile.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentBilanț coronavirus 7 ianuarie: 4.951 de cazuri noi și 111 decese
Articolul următorLegile Puterii | Salariile profesorilor, majorate după criterii de PERFORMANȚĂ. Sorin Cîmpeanu vrea să elimine politicul din Educație