Soluțiile pentru zonele miniere nu sunt luate în seamă de statul român, cel puțin asta susțin activiștii de mediu de la Greenpeace. În contextul grevelor recente ale minerilor, Greenpeace România subliniază faptul că nu întâmplător producătorii de energie din cărbune, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier și energetic pe bază de cărbune salarii și condiții de muncă decente.

“Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranziție către noi oportunități de business local, nu va pregăti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bază de cărbune pentru noi locuri de muncă, crizele și protestele vor continua. Este necesară stabilirea unei viziuni pe termen lung, care să implice autoritățile locale și centrale, mediul economic, sindicatele, comunitățile locale. Până atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur își vor pierde locul de muncă, mediul și noi toți, pentru că respirăm aer toxic.”, a declarat Vlad Cătună, Greenpeace România.

Activitatea minieră este în continuă restrângere, acesta nefiind rentabil nici din punct de vedere economic. Mai multe state folosesc mai ales energie obținută din surse regenerabile (soare, vânt).

 

 

Articolul precedentParadă cu steaguri tricolore prin centrul vechi al Devei, cu prilejul „Micii Uniri”
Articolul următorUltima săptămână de înscrieri în cadrul programului „Permis pentru viitor”