Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită, în avans, la Deva. Miercuri, cu o zi înainte de celebrarea „Micii Uniri”, elevi de la şcolile şi liceele din oraş, bibliotecari şi simpli cetăţeni sunt aşteptaţi să ia parte la o paradă ce se va desfăşura în centrul vechi al municipiului. După aceea, în curtea bibliotecii judeţene, cei prezenţi se vor „prinde” într-o horă similară cu cea din 24 ianuarie 1859.

Cu steaguri tricolore în mâini, zeci de elevi de la mai multe școli din municipiu vor străbate, şi anul acesta, în ziua de 23 ianuarie, începând cu ora 10:45, Bulevardul 1 Decembrie 1918, din Deva. Ca de obicei, tinerii vor face un scurt popas simbolic în fața plăcii memoriale de pe clădirea în care se află acum Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, locul în care, odinioară, era hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 22 februarie 1866, în drumul său spre exil. Acolo, se va depune o jerbă în memoria marelui domnitor român.

Imagini de la acţiunea din 2018

Coloana de tineri va intra, apoi, în curtea bibliotecii județene din Deva. Acolo, tinerii, împreună cu bibliotecari, dar și simpli cetățeni care vor dori să se alăture, se vor prinde în tradiționala Horă a Unirii. În Sala de Lectură a bibliotecii judeţene va avea loc o evocare a Unirii de la 24 ianuarie 1859, acțiune la care vor lua parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, la finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor prezenți din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de biblioteca județeană. Tot acolo va fi amenajată și o expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul instituţiei culturale.

Pentru locuitorii județului Hunedoara, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 are un plus de importanță, dat fiind că la Deva a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil. (…) Sperăm că, și în acest an, „Ziua Unirii Principatelor Române” va fi un prilej de bucurie pentru toți cei care vor veni alături de noi ca să serbăm împreună această îndrăgită zi din calendarul evenimentelor istorice românești”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara din Deva, instituţie organizatoare a evenimentului.

Articolul precedentAngajații din sectorul public primesc normă de hrană
Articolul următorZonele miniere, ignorate de statul român