Incendiile de vegetație uscată le dau, în continuare, bătăi de cap pompierilor hunedoreni. În ultimele trei zile, aceștia s-au luptat pentru stingerea a 24 de astfel de arderi necontrolate. În total, au fost afectate peste 90 de hectare de teren.

În misiunile de stingere au fost implicați 85 de pompieri ai tuturor structurilor de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Pompierii spun că, acțiunile de stingere au fost îngreunate de vântul puternic, terenul accidentat și lipsa surselor de apă. „Cel mai probabil, incendiile au fost generate de acțiunea de igienizare a terenurilor aplicată de fermieri. Astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești”, a declarat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, reprezentanții ISU Hunedoara aduc la cunoștință faptul că pentru igienizarea terenurilor există obligația de a solicita și obține acceptul de la autoritățile competente.

Patrule mixte pentru prevenirea incendiilor

În acest context, ISU Hunedoara organizează patrule mixte în vederea prevenirii incendiilor și identificarea persoanelor care utilizează flacăra deschisă pentru curățarea terenurilor. Mai mult, coordonatele GPS ale parcelelor incendiate vor fi transmise Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, care are competență în suspendarea subvențiilor.

Conform legislației în vigoare privind protecţia mediului, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, este interzisă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, şi respectiv, între 25.000 – 50.000 lei, pentru persoanele juridice.

Articolul precedent„Ziua Poliţiei Române”| Tehnica oamenilor legii, admirată de zeci de copii, pe esplanada din faţa IPJ Hunedoara
Articolul următor20 de ani de înfrățire între Petroșani și Varpalota