Crăciunul, sărbătorit cu fast în satele din zona Orăștiei, animate, în această perioadă, ca în fiecare an, de altfel, de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, de chiotele și zurgălăii călușarilor.

Tineri, organizați în cete de călușeri și îmbrăcați în frumoase custume populare, au colindat pe la case. Ei au făcut un adevărat spectacol în fiecare gospodărie în care au intrat în pas de dans, aducând bucurie în sufletele localnicilor care i-au așteptat să îi cinstească așa cum se cuvine. La rândul lor, călușarii au înveselit gazdele și le-au adus urări de bine pentru anul care urmează.

Publicată de Jina Mihai-Radu pe Marţi, 25 decembrie 2018

Tradiția spune că, intrarea în curtea casei se face în pas de dans al „scăluşerilor”, care se joacă şi în curte în formă de cerc, după reguli consacrate. Se colindă apoi colinda specifică familiei, după care membrii cetei sunt invitaţi în casă unde se servesc mâncăruri şi băuturi. Dacă în familie este o fată, atunci se cântă una-două melodii de joc, învârtite, şi căluşerii dansează cu fetele şi femeile din familie şi vecini, primesc darurile (bucăţi de şuncă şi cârnaţi afumaţi, vinars şi bani), care se adună pentru a se consuma la petrecerea ce se organizează la sfârşitul perioadei de colindat, când se plătesc lăutarii, gazda cetei şi „iapa” (cel ce cară darurile). La ieşirea din casă, în curte se mai joacă un joc, pe melodia „Romana”, după care pe melodia ritmată a căluşarilor, ceata părăseşte curtea, îndreptându-se spre următoarea gospodărie.

Obiceiul este păstrat cu sfințenie, călușarii din toate satele din zona Orăștiei fiind renumiți pentru dansul lor.

Articolul precedentFOTO| Ciopârțit în spiritul Crăciunului. Au tăiat un molid de peste 10 metri doar să-i ia vârful
Articolul următorTânăr pierdut pe munte, la Straja. Căutat toată noaptea, prin nămeți, de echipele de salvare