Mii de hunedoreni trăiesc în sărăcie extremă. Un raport al Băncii Mondiale scoate la lumină o situație îngrijorătoare. Mii de hunedoreni trăiesc în sărăcie extremă, în mahalale

„Aproximativ 45% din populaţia ţării se află în zonele rurale, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în zonele urbane. Această dualitate puternică este manifestată prin oportunităţi inegale şi un acces inegal la pieţe, fapt ce nu se mai întâmplă în niciuna dintre ţările Uniunii Europene”, arată raportul Băncii Mondiale.

Conform raportului, aceste orașe sunt: Aninoasa (județul Hunedoara), Podu Iloaiei (județul Iași), Budești (județul Călărași), Băneasa (județul Constanța) și Ștefănești (județul Botoșani).

Lupeni  – peste 3000 de persoane marginalizate

Conform raportului publicat de Banca Mondială, peste 3000 de lupeneni se aflăî în risc de marginalizare. Autoritățile locale au declarat un număr de 3194 de cetățeni care trăiesc în mahalele. Cei mai mulți, respectiv 1040  sunt în cartierul Ștefan, zona fiind declarată “de tip ghetou în foste colonii de muncitori”.  Alți 720 de lupeneni trăiesc în zone “de tip mahala cu case”. 1210 de cetățeni din Lupeni trăiesc în “zone de tip ghetou cu blocuri”.

Petroșani – 7820 de persoane marginalizate

La Petroșani, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie maximă este de 7820. Cele mai multe, în număr de 3645 se află în zona cartierelor Venus-Saturn, persoanele trăind în zone de tip ghetou cu blocuri. 2155 de persoane din Colonie trăiesc în zone de tip ghetou în foste colonii de muncitori. În aceeași zonă își mai duc veacul alți 642 de petroșăneni. Există și extrema. Circa 500 de cetățeni ai municipiului Petroșani trăiesc în zone de tip mahala cu adăposturi improvizate.

Vulcan – 8070 de persoane marginalizate

Dacă la Petroșani și Lupeni persoanele marginalizate trăiesc în zone disipate, la Vulcan, au fost identificate doar trei zone cu sărăcie extremă. Conform raportului Băncii Mondiale, la Vulcan există un număr de 8070 de persoane în sărăcie extremă. Cele mai multe sunt concentrate în cartierul Dallas, în număr de 6500 de persoane. Acestea trăiesc în zone  de tip ghetou cu blocuri. 840 de persoane din Crividia trăiesc în zone de tip ghetou în foste colonii de muncitori, iar 730 de vulcăneni își duc zilele în zone de tip mahala cu case.

Petrila – 1913 de persoane marginalizate

La Petrila 1913 de persoane sunt în risc de sărăcie lucie. Petrilenii afectați de sărăcie se află în toate zonele localității, majoritatea trăind în zone de tip ghetou cu blocuri și zone de tip ghetou în foste colonii de muncitori.

Raportul arată că peste 900.000 de persoane (4,5%), trăiesc în sărăcie extremă în zonele marginalizate din România (3,2% din mediul urban şi 6,2% din populaţia rurală).

„Zonele marginalizate sunt, prin definiţie, domenii care combină capitalul uman scăzut, şomajul ridicat şi locuinţele necorespunzătoare. Aceste zone suferă de o combinaţie de străzi murdare sau inexistente, concentraţia de gospodării aflate în sărăcie extremă, niveluri foarte scăzute de educaţie, sănătate precară, mame adolescente, un număr mare de copii, şcoli de slabă calitate şi/sau şcoli segregate şi o rată înaltă de infracţionalitate în rândurile minorilor”, se arată în raport.

 

 

 

 

 

Articolul precedentFOTO| „Let’s do it, România!”: Tone de gunoaie, adunate în județ. Primarul Devei a ieșit și el la curățenie
Articolul următorCunoscutul milionar Florin Talpeș, creatorul Bitdefender, prezent la Brad