Termocentrala de la Mintia este în atenția unui parlamentar hunedorean. Problemele cu care se confruntă entitatea energetică sunt aduse, din nou, la cunoștința ministrului Anton Anton. 

Mintia asigură 1% din necesarul de energie electrică a României, iar cărbunele din Valea Jiului este insufficient pentru a asigura funcționarea termocentralei. SIngura unitate de producere a energiei electrice din vestul țării a fost lăsată de izbeliște. Lucrările de conformare la cerințele de mediu nu s-au făcut, entitatea fiind la un pas de închidere, cărbunele este insufficient, iar soluțiile ministerului întârzie să apară.

Astfel, din cele 5 grupuri energetice existente la termocentrala Mintia, doar unul mai funcționează.

“Stocurile de cărbune de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ajung de regulă pentru câteva zile, motiv pentru care din cele cinci grupuri energetice ale producătorului de curent este folosit doar unu”, arată senatorul PNL, Carmen Eleonora Hărău, într-o interpelare adresată ministrului Energiei, Anton Anton.

Cărbunele din Valea Jiului este completat cu cel din import pentru a asigura funcționarea termocentralei de la Mintia.Potrivit calculelor, termocentrala Mintia, unica unitate de producție a energiei termice din vestul țării, asigură doar 1% din necesarul zilnic de energie.

“Termocentrala Mintia asigură doar 1% din necesarul zilnic de energie electrică al României, în condițiile în care, cu un stoc de cărbune suficient, cantitatea de curent produsă lângă Deva ar putea acoperi 10% din consumul național pe timp de iarnă, adică un consum estimat la nivel național de circa 9000 MW, termocentrala Mintia ar putea asigura circa 1350 Mw și ar reduce importul de energie electrică”, mai arată parlamentarul hunedorean,.

Astfel, parlamentarul Carmen Eleonora Hărău îi solicită ministrului Energiei, Anton Anton, să prezinte care sunt soluțiile identificate pentru funcționarea, în continuare, a Complexului Energetic Hunedoara.

“Sindicaliștii apreciază că Ministerul Energiei trebuie să vină “urgent” cu soluții pentru asigurarea SEN și reducerea importurilor de energie electrică, o primă măsură identificată de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara fiind înființarea mixului energetic la producător. Având în vedere aceste aspecte, vă rog să analizați cu atenție propunerea sindicaliștilor din domeniul energetic hunedoaren și să-mi comunicați punctul dumneavoastră de vedere cu privire la acest subiect, dar și orice soluție identificată de specialiștii din minister pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara”, mai arată Carmen Eleonora Hărău.

1,6% este contribuția termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara la Sistemul Energetic Național. La nivel declarativ, CEH contribuie cu 5% la menținerea în funcțiune a Sistemului Energetic Național. Practic, documentele celor din minister sunt contrazise de realitate. Termocentralele Paroșeni și Mintia au contribuit doar cu 1,6 procente la producția de energie, în perioada de vârf din acest an.

 

 

 

 

Articolul precedentCântăreaţa de muzică populară Mariana Anghel, premiată simbolic de societatea civilă din Deva
Articolul următorZeci de doamne şi domnişoare au alergat ca „divele”, la Deva