Cunoscuta interpretă de folclor Mariana Anghel a fost premiată, astăzi, de societatea civilă din Deva, în cadrul tradiţionalei campanii „Premianţii fără premii”, organizată de aproape şase ani în municipiu.

 

Prieteni ai artistei, dar şi simpli cetăţeni care o apreciază pe cântăreaţa de folclor s-au adunat, astăzi, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei din centrul Devei, unde Mariana Anghel a fost răsplătită, simbolic, cu o diplomă şi un buchet de flori tricolor, pentru modul în care s-a dedicat tezaurizării valorilor româneşti, dar şi pentru modul în care a ales să transfere mai departe tradiţiile autentice ale poporului român.

Printre cei prezenţi s-a aflat şi primarul Devei, Florin Oancea, care a ţinut să o felicite pe interpreta de folclor pentru toate cântecele sale minunate.

Născută în frumoasele ținuturi ale Văii Streiului, la Călanul Mic – Hunedoara, interpreta a debutat la 16 ani, la TVR, în prima ediție a emisiunii „Tezaur folcloric“, iar un an mai târziu a câștigat prima etapă a concursului „Florea din grădină“ și multe alte distincții de prestigiu. De-a lungul celor aproape patru decenii de activitate, Mariana Anghel a dăruit publicului melodii de colecție, toate înregistrate în radio și televiziune, promovând folclorul atât în țară cât și în străinătate şi câștigând notorietate alături de cunoscute ansambluri și orchestre populare în Italia, Franța, Germania, Ucraina, Iugoslavia, Grecia, Turcia, Spania, Republica Moldova, Austria, Ungaria, SUA. A fost răsplătită cu premiul Fundației „Ethnos“ pentru culegerea și valorificarea folclorului. Fotografia sa se află la sediul Organizației Internaționale de Folclor de la Modling – Austria, ca reprezentantă a României în galeria valorilor din muzica populară a țărilor din întreaga lume, solista fiind inclusă în dicționarul personalităților hunedorene.

(…) Cred că divinitatea a avut grijă să-mi împlinească dorințele, fiindcă de mică doream să ajung unde am ajuns, poate nu atât de departe, dar marii specialiști care mi-au fost alături în perioada de formare și perfecționare în tehnica vocală au fost hotărâtori pentru devenirea mea artistică”, a declarat artista.

Campania „Premianţii fără premii” se desfăşoară încă din anul 2013, la Deva, proiectul aparţinând unui fost jurnalist, Dan Terteci. De atunci și până în momentul de față, sute de oameni valoroși, artiști, inventatori, meșteșugari și alții care au arătat că frumosul și utilul sunt lângă noi, au fost premiați simbolic de societatea civilă din oraș.

 

Articolul precedentCrucea Roșie Lupeni a oferit un spectacol tuturor mamelor și bunicilor
Articolul următorTermocentrala de la Mintia, în atenția unui parlamentar hunedorean