Lucrările a o sută de artişti vor fi prezentate, astăzi, într-o altfel de expoziţie, inedită, organizată în tunelul „Hăl Mare”, situat pe amplasamentul primei căi ferate miniere de pe teritoriul Transilvaniei.

Vernisajul expoziţiei de fotografie document şi artă fotografică, intitulată “Centenar Underground Foto Gallery”, va avea loc astăzi, de la ora 10:00, la furnalul de la Govăjdia, din comuna Ghelari. După aceea, cei prezenţi vor merge la tunel unde, cu ajutorul felinarelor, a lămpilor de mină sau a luminii de la telefoanele mobile, vor vedea lucrările.

Pregătiri pentru vernisaj

Organizatorii spun că, vor fi în jur de 500 de fotografii, în format mare, expoziţia fiind unică în România. „Provocarea evenimentului unicat este de a descoperi culoarea, lumina şi umbra, prin parcurgerea tunelului şi experimentarea emoţiei cu luminiţa de la capătul tunelului. Garantăm că se vede!”, spun organizatorii expoziţiei.

 

Tunelul „Hăl Mare” are o lungime de 745 de metri şi se află pe traseul mocăniţei care făcea legătura între Hunedoara şi Ghelari. Prin acest tunel au trecut, spre Marea Adunare Națională de la Alba -Iulia, cei trei deputați cu drept de vot din Ținutul Pădurenilor: Ion Alic Nica din Ghelar, Hențea Gheorghe din Lelese și Lăscuș Ion Cicea din Cerbăl, însoțiți de numeroși pădureni care au mers, pe propria cheltuială, să susțină Unirea. Tot prin același tunel au plecat și pădurenii în Primul Război Mondial, iar o parte dintre ei s-au întors acasă tot pe acolo.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Alternative Rurale din Ghelari, Asociaţia Ciorchin Cluj-Napoca şi Primăria Ghelari, cu scopul de a marca Centenarul Marii Uniri, dar şi împlinirea a peste 100 de ani de la punerea în circulație a Căii Ferate Miniere Ardeleană (prima cale ferată minieră de pe teritoriul Transilvaniei), a mai mult de 100 de ani de la inagurarea Hidrocentralei de la Cățănaș și a Furnalului de la Govăjdie, primul furnal cu flux continuu din Europa și al doilea din lume.

Articolul precedentUniversitatea din Petroșani, implicată în acțiuni caritabile
Articolul următorAlergătorii din Deva, în „Antrenament mental” la teatru