Activitatea minelor Lupeni și Lonea ar putea fi prelungită cu încă 6 ani. Cel puțin asta arată oficialii Ministerului Energiei, care încearcă să negocieze cu Comisia Europeană pe marginea acestei noi prelungiri.

Cele două unități miniere continuă să funcționeze cu producție, în baza unui studiu întocmit de INSEMEX Petroșani și confirmat de institutul GIG din Polonia.

Exploatările miniere Lonea și Lupeni fac obiectul unui Plan de Închidere a Activității (PIA), pentru fiecare dintre cele două exploatări, elaborat pentru accesarea ajutorului de stat necesar facilității închiderii minelor de cărbune necompetitive, în baza Deciziei Consiliului ne. 787/2010/UE. Conform PIA, activitatea de închidere trebuie să se desfășoare paralel cu cea de extracție, avându-se în vedere criterii de siguranță și de protecție a mediului, iar în prezent pentru cele două exploatări sunt în curs de aplicare, dar și de evaluare, măsuri de siguranță. Aceste măsuri se bazează pe studii tehnice și pe recomandările unui studiu recent al Institutului Central Minier din Polonia”, arată Ministerul Energiei.

Calendarul de închidere prevede, pentru exploatările miniere Lupeni finalizarea la 30 iunie 2021 a lucrărilor pentru asigurarea securității în subteran, iar pe parcursul anului 2024 este prevăzută finalizarea lucrărilor de reabilitare și de recultivare a solurilor de la suprafață. Pentru exploatările miniere Lonea, este prevăzut anul 2020 pentru finalizarea lucrărilor pentru asigurarea securității în subteran și anul 2024 pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și de recultivare a solurilor de la suprafață

Pe întreg parcursul acestor activități au loc monitorizări permanente privind impactul asupra mediului al lucrărilor de închidere. Pe baza studiului sus-menționat, ținându-se cont de riscurile identificate, se are în vedere varianta prelungirii termenului de închidere cu până la 6 ani, iar în acest sens urmează consultări cu Comisia Europeană pentru identificarea celei mai bune soluții”, mai arată ministerul.

 

 

 

Articolul precedentAstăzi este „Ziua Mondială a Sănătăţii”. Va fi marcată şi în judeţul Hunedoara
Articolul următor„Atelierul Iepuraşului” de la Hunedoara îi aşteaptă pe micii artişti