Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, judeţul Hunedoara, va fi restaurată în cadrul unui mega-proiect, în valoare de aproximativ 145 de milioane de lei, ce a fost prezentat la Deva. Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Ştefan Bâlici, spune că aşa ceva nu s-a mai făcut în România în ultimii 30 de ani.

Proiectul „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia” a fost prezentat la Palatul Magna Curia din Deva. Reprezentanţi ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai INP, ai CJ Hunedoara, ai administrației publice locale, instituțiilor și autorităților publice implicate în protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național au luat parte la eveniment.

Potrivit directorului INP, Ștefan Bâlici, proiectul are trei obiective principale. Primul se referă la conservarea materialului istoric care există, a vestigiilor arheologice, al doilea obiectiv este recuperarea înțelesurilor și a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor, iar al treilea presupune interpretarea și prezentarea monumentului. „Este un proiect major cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani, un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere și aș zice, dacă m-aș referi la un gest pe care îl facem aici, care mi se pare cel mai important, este acela de recuperare a topografiei antice care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice și rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie și apoi detaliile arhitecturale în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat Ștefan Bâlici, la Deva.

Secretarul de stat Alexandru Pugna şi secretarul general Rela Nicoleta Ștefănescu, de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, au reiterat sprijinul Guvernului pentru găsirea soluțiilor legale de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetăților dacice de pe teritoriul județului nostru. „Prezența noastră aici este garanția faptului că Ministerul Culturii și Identității Naționale este alături de dumneavoastră și că își dorește rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietatea acestor locuri unde se găsesc cetățile dacice, dar și de rezolvarea proiectului foarte îndrăzneț care ne-a fost prezentat astăzi aici”, a declarat Alexandru Pugna.

La rândul său, vicepreședintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, a subliniat importanța proiectului realizat de către specialiștii INP și a reconfirmat determinarea administrației județene pentru a pune în valoare patrimoniul național din Munții Orăștiei.„Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriașă pentru un proiect uriaș, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obținută din alte surse. Etapizat, se pot face pași concreți în realizarea obiectivelor propuse”, a spus vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Studiile și documentațiile realizate de specialiștii INP vor sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia pe care CJ Hunedoara intenționează să le deruleze în următorii ani.

Articolul precedentÎncep înscrierile la una din cele mai așteptate competiții din Retezat
Articolul următorPoliţiştii locali din Deva au aplicat, în luna martie, amenzi de aproape 86.000 de lei