Și în Hunedoara, ca în toată țara, președinții de secții de votare renunță „pe capete” la funcții, cu doar câteva zile înainte de Referendumul pentru redefinirea familiei. Peste 130, dintr-un total de 524, au cerut, până joi dimineață, să fie schimbați, iar solicitările primite, în acest sens, au continuat „să curgă”.

Potrivit reprezentanților Tribunalului Hunedoara, joi dimineață, 4 octombrie, la ora 09:00, erau înregistrate 135 de cereri primite de la președinți de secții de votare care au solicitat înlocuirea din funcțiile în care au fost desemnați prin tragere la sorți. Persoanele în cauză au invocat varii motive, unele de sănătate, altele personale.

Problema este una la nivel național, un „val” masiv de retrageri înregistrându-se în mai multe județe ale țării. „Situația este, și în județul Hunedoara, ca și în toată țara. Au existat cereri de înlocuire. S-au și înlocuit președinți de secții de votare, din diverse motive. (…) O parte dintre cei care au solicitat retragerea au evenimente programate în familie. (…) Sunt peste o sută, dar nici nu este așa de dramatic fiindcă noi avem 524 de secții de votare în județ”, a declarat judecătorul Anca Stanciu, președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Hunedoara.

Una dintre explicațiile pentru aceste retrageri masive ar fi și faptul că lista de experți electorali, deținută de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), nu a fost actualizată. „Problema este că multe persoane au cerut să devină experți electorali și au dat un examen la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în urmă cu mai mulți ani. Între timp, oamenii și-au schimbat domiciliul și nu mai domiciliază pe raza județului sau mulți sunt plecați în străinătate… Nu era o bază actualizată pentru acest Referendum, ci una în care apăreau toate persoanele care îndeplinesc calitatea de expert electoral, calitate pe care au putut-o dobândi și din 2015, de când s-a înființat AEP”, a mai spus președintele BEJ Hunedoara.

La nivel județului Hunedoara, scrutinul din 6 și 7 octombrie se va desfășura în 524 de secții de votare.

Articolul precedentParc modern într-o comună hunedoreană
Articolul următorCabanierii din Straja, amendați înaintea sezonului de iarnă