Alocarea cotizației pentru susținerea asociației Salvital, asociație în subordinea căreia funcționează modulul SMURD în județul Hunedoara, a dus la noi controverse în rândul consilierilor locali de la Petroșani.

După ce anul trecut a fost diminuată cotizația de la 5, la 3 lei/cap de locuitor, acum a existat o propunere ca această cotizație să fie de un leu/cap de locuitor. Consilierii locali le solicită reprezentanților Asociației Salvital un raport de activitate pentru a vedea modul în care sunt cheltuiți banii care ajung în contul acestei asociații.

„ Dacă facem împărțirea 125529 la 3 lei rezultă că noi în Petroșani suntem 41 800 de locuitori. Acuma, oricine trece seara prin oraș vede câte becuri mai sunt aprinse în apartamente. Și atunci vă solicit ca în loc de 3 lei să le dăm 1 leu”,  a spus Mihai Barbu, consilier local ALDE Petroșani.

Dorina Niță, colegă de partid cu Mihai Barbu a ținut să precizeze că în cazul în care contribuția Consiliului Local va scădea la un lei, va exista riscul ca asociația să nu își acopere cheltuielile. În plus, municipalitatea de la Petroșani, prin cotizația anuală, plătește salariile celor 9 paramedici care activează în capitala Văii Jiului.

„ După cum știți noi finanțăm salariile la 9 paramedici. Anul trecut a fost o discuție, pentru că noi plăteam 5 lei/ locuitor, dl. Mărgineanu a spus că scade la 3 lei/locuitor și discută cu Consiliul Județean să majoreze ei, pentru a acoperi cei 2 lei. Noi știm în fiecare lună pe ce dăm bani, ei ne trimit un centralizator, un desfășurător al salariilor”,  a spus Emilia Popa, director economic în cadrul Primăriei Petroșani.

În cazul în care contribuția municipalității de la Petroșani ar scădea sub suma de 3 lei/cap de locuitor ar exista riscul major ca modulul SMURD de la Petroșani să se desființeze.

Alți consilieri au adus în discuție importanța acestui serviciu și de faptul că de promptitudinea paramedicilor depinde viața pacienților. Cotizația a fost diminuată anul trecut, atunci când bugetul municipalității a fost grav afectat de măsurile impuse de Guvern. La Petroșani sunt 41.843 de cetățeni, iar municipalitatea asigură suma de 3 lei pentru fiecare dintre aceștia pentru a plăti contribuția datorată Asociației Salvital.

 

 

Articolul precedentFOTO| Descoperire rară în bazinul Hațeg. Paleontologii au găsit un craniu de crocodil pitic
Articolul următorZona urbană degradată din municipiul Orăștie va fi modernizată