Vizitatorii care trec pragul, luna aceasta, Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, pot admira o nouă piesă deosebită, prezentată în cadrul tradiționalei acțiuni intitulată „Exponatul lunii”. Este vorba despre o mână sculptată din bronz. Aceasta a fost așezată într-un spațiu special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia din municipiu.

„Exponatul lunii septembrie prezintă un crâmpei din strălucirea şi bogăţia de altădată a capitalei Daciei Romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, spun specialiștii muzeului devean.

Potrivit acestora, piesa, ce prezintă urme de reparații, a fost descoperită la începutul secolului XX, în zona templului Zeiţei Nemesis (care era adorată în mediul militar deoarece întruchipa răzbunarea şi asigura norocul), și reprezintă mâna stângă, cu o parte din antebraţ, a unui monument de dimensiuni eroice (o dată şi jumătate mai mare faţă de dimensiunile naturale umane).

„Este o lucrare reuşită care se remarcă prin acurateţe, cele mai mici detalii (liniile palmei, ale falangelor sau tendoanelor) fiind uşor vizibile. Aceste observaţii pledează pentru încadrare cronologică în secolul al II-lea d. Chr. În ceea ce priveşte locul de confecţionare, se presupune că este o piesă de import, creație a unora dintre atelierele care funcţionau în regiunile centrale ale Imperiului, în special în Italia, pe teritoriul Provinciei fiiind descoperite numeroase asemenea artefacte. Foarte probabil, în anii tulburi ai crizei din vremea Împăratului Gallienus (260 – 268), zona capitalei Provinciei Dacia a fost vandalizată, statuile de bronz fiind smulse de la locul lor pentru a fi topite, sediile diferitelor corporaţii jefuite iar întreaga metropolă a sfârşit prin a fi abandonată”, au declarat reprezentanții instituției culturale.

Piesa poate fi admirată, la MCDR Deva, până la sfârșitul lunii septembrie.

Articolul precedentComplexul Energetic Oltenia caută specialiști la Petroșani
Articolul următorSTATISTICI| Zeci de mii de hunedoreni suferă de boli cardio-vasculare