Județul Hunedoara are zeci de mii de locuitori care suferă de boli cardio-vasculare. Arată acest lucru statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Concret, vorbind pe cifre, în anul 2017, existau în județul nostru peste 32.000 de bolnavi „de inimă”. Un număr aproape dublu, mai precis aproape 63.000, aveau tensiune arterială mărită. În ceea ce privește hunedorenii care suferă de diabet zaharat de tip II, numărul acestora este în creștere. De la 24.478 de cazuri, câte figurau în evidențe în 2016, acestea au ajuns, anul trecut, la 25.345. Și numărul hunedorenilor diagnosticați cu obezitate a crescut în 2017, la aproape 5.300 de persoane. De asemenea, pe parcursul anului trecut, în județul Hunedoara au fost înregistrate 158 de cazuri noi de infarct miocardic acut, mai multe cu 15 față de 2016.

Statisticile au fost readuse în atenția publicului având în vedere faptul că, pe data de 29 septembrie este „Ziua Mondială a Inimii”, marcată cu scopul de a promova diferite etape preventive și schimbări în stilul de viață pentru a evita orice afecțiune cardiovasculară, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și orice altă afecțiune legată de aceasta. În medie, peste 17 milioane de persoane mor anual din cauza bolilor legate de inimă. Acest lucru este mai mult decât cel al persoanelor care mor din cauza HIV, a malariei și a cancerului.

Cele mai răspândite boli cardiovasculare includ boala coronariană și boala cerebrovasculară (de exemplu, accident vascular cerebral). În 2016, față de 2014-2015, în România s-a înregistrat o scădere modică a procentului de cazuri noi BCV din totalul pacienților BCV în evidențele medicilor de familie iar numărul pacienților externați cu BCV a scăzut moderat.

Articolul precedentO mână din bronz, “exponatul lunii” la muzeul din Deva
Articolul următorMicuți, dar inventivi