Vizitatorii care trec pragul, luna aceasta, Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva pot admira o carte religioasă foarte veche, imprimată în anul 1813. Aceasta a fost expusă într-un spațiu special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia, fiind prezentată în cadrul tradiționalei acțiuni „Exponatul lunii”.

 

Specialiștii muzeului spun că, exponatul acestei luni este un exemplar de carte românească veche din colecția de carte veche, rară și bibliofilă a muzeului din Deva, un Triod, imprimat în anul 1813 în Tipografia Mitropoliei Blajului, cu binecuvântarea Episcopului Ioan Bob (1739-1830).

„Triodul este o carte de cult care cuprinde cântările, citirile și regulile tipiconale specifice celor zece săptămâni care preced Sfintele Paști, începând cu Duminica Vameșului și a fariseului și încheindu-se cu sâmbăta din Săptămâna Patimilor. Numeroasele însemnări păstrate pe filele exemplarului se constituie într-o mini-cronică a cărții, dar și a bisericii din care provine, oferind date despre cumpărarea cărții, legarea acesteia, numele preoților, al învățătorului de la școala din sat, despre data Paștelui din anul 1888 ori menționări referitoare la fenomene meteorologice. Conform notelor scrise de mână, circulația cărții s-a desfășurat în zona Dumbrava de Jos (comuna Ribița, jud. Hunedoara) – Zlatna (jud Alba) – Lupșa (jud. Alba), într-un interval temporar cuprins între anii 1818-1889”, arată reprezentanții muzeului din Deva.

Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii aprilie, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:30 .

Articolul precedentNumăr record de participanți la Festivalul „Drăgan Muntean”. Zeci de artiști din țară vin la Deva
Articolul următorFOTO+VIDEO: Trei șoferi au rămas fără permisele de conducere