Lucrările de modernizare a tronsonului feroviar Simeria – Sighișoara sunt finalizate în proporție de 94 la sută, potrivit oficialilor CFR Infrastructură.

Directorul CFR, Ion Gavrilă, s-a aflat într-o vizită tehnică pe șantierele feroviare dintre Simeria și Sighișoara. Acesta a verificat stadiul lucrărilor de modernizare pe cele cinci loturi, unde progresul fizic este vizibil. Șeful companiei le-a solicitat, însă, antreprenorilor să adopte aceeași abordare responsabilă și din punct de vedere al decontărilor financiare pentru lucrările executate, în contextul în care CFR SA are asigurată finanțarea pentru toate contractele de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare de la Curtici la Sighișoara.

Segmentul de cale ferată Simeria -Sighișoara are o lungime de 174 kilometri și face parte din Coridorul feroviar patru paneuropean. Reprezentanții CFR Infrastructură arată că, cel mai avansate este tronsonul Coșlariu – Sighișoara, unde stadiul de execuție a ajuns la 96 la sută, cu patru procente mai mult față de segmentul Simeria – Coșlariu, care înregistrează un progres fizic de 92 la sută.

Foto: CFR Infrastructură

Printre cele mai importante construcții noi realizate între Simeria și Sighișoara se află tunelul de la Turdaș, lung de aproape 800 de metri, primul din România construit prin metoda tranşee complet deschisă. “Metoda implică realizarea în trepte a excavaţiei, realizarea platformelor pentru execuţia pereţilor, a grinzilor, a pereţilor mulaţi, realizarea picioarelor, a boltei şi turnarea betonului de umplutură şi în final refacerea terenului. Pereţii mulaţi ai tunelului vor împiedica pătrunderea apelor în interior, iar noul tunel va fi dotat cu un sistem modern de colectare şi evacuare a apei pluviale”, au explicat oficialii CFR Infrastructură.

♦ Stadiul de execuție a lucrărilor pe loturi

♦ Coşlariu – Sighişoara (99,04 km) – 96%
◘ lotul Sighișoara – Ațel (30,87 km) – 95%
◘ lotul Ațel – Micăsasa (31,58 km) – 94%
◘ lotul Micasasa – Coslariu (36,68 km) – 99%

♦ Simeria – Coşlariu (74,43 km) – 92%
◘ lotul Simeria – Vințu de Jos (41,40 km) – 96%
◘ lotul Vințu de Jos – Coslariu – (33,03 km) – 88%

Articolul precedentRezultate finale Referendum în județ: Câți hunedoreni au pus ștampila pe „Da!”?
Articolul următorTelecabina de pe Cetatea Devei este, din nou, în revizie tehnică