Polițiștii sunt la datorie, și în aceste zile, pentru a asigura o fluență a traficului rutier. Oamenii legii recomandă adoptarea unor măsuri minime de autoprotecție, pentru a avea un început de an fără evenimente neplăcute.

„Dacă v-aţi programat întoarcerea din minivacanţa sărbătorilor de iarnă, înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi! Conducătorii auto, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din I.G.P.R., sunt informaţi permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant! Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire!”, spun polițiștii.

Șoferii sunt îndemnați să circule cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă. „Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă, polei, mâzgă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă”, mai recomandă oamenii legii.

De asemenea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri și să se acorde o atenţie deosebită şi sistemului de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine. „Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Nu efectuaţi depăşiri riscante, pentru că puteţi derapa foarte uşor! Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere”, mai sfătuiesc polițiștii.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Articolul precedentAsfalt pe strada Tusu din Lupeni
Articolul următorZeci de apeluri de urgență, primite de salvamontiști