Academicianul prof.dr. George Litarczek – considerat drept părintele anesteziei moderne din România –  a încetat din viață. Ultimii ani i-a petrecut la Petroșani, acolo unde se simțea ca acasă.

Academicianul Prof. dr. George Litarczek, fondatorul specialității anestezie-terapie intensivă (ATI) în România, a murit la 94 de ani. Moartea sa a fost anunțată de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă. Născut în Statele Unite, s-a format profesional în România, unde a fondat o școală de ATI de înaltă ținută. Membru de onoare al Academiei Române, a făcut numeroase specializări în străinătate și a fost decorat de mai multe ori, pentru contribuția uriașă adusă la dezvoltarea medicinii în România.

 

George Litarczek a fost un pionier al medicinei. Profesorul  a fost ctitorul şi şeful de şcoală al anesteziologiei şi terapiei intensive din România. Profesorul a povestit cum a ajuns în Valea Jiului și ce l-a legat de zonă.

„Prin dispariția unui om de mare valoare cum a fost dr George Litarczek, întreaga comunitate este, de astăzi înainte, mult mai săracă. Membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Științe Medicale, al Academiei Oamenilor de Știință și președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dr. George Litarczek a fost și Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani, în ultimii ani de viață făcându-ne cinstea de a locui efectiv în comunitatea Petroșaniului, căreia i-a adus, astfel, un plus de valoare. Amintirea doctorului George Litarczek va rămâne veșnică în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut sau au avut măcar șansa să-l întâlnească în calitatea sa de medic”, a ținut să transmită Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. 

A devenit medic pentru că nu a avut de ales. Dacă nu se înscria la facultate, trebuia să se înroleze în armată, astfel că George Litarczek a ales o carieră medicală, deși era aplecat spre partea tehnică a lucrurilor. De aici a pornit cariera în domeniul medical și așa s-au realizat primele anestezii moderne. Nicio intervenție chirurgicală nu este ușoară. Chiar și o banală apendicită poate deveni complicată, mai ales în anii 1950. Părintele anesteziei din România a avut contact și cu pesonalități istorice. De patru  ori l-a operat pe Gheorghiu Dej.

Intrat foarte tânăr într-o specialitate cu adevărat tânără, Dr. Litarczek a avut o carieră în care viaţa lui s-a suprapus pe şi a urmat dezvoltarea rapidă şi spectaculară a noii ramuri medicale. El a adus în ţară, deîndată ce au fost elaborate, toate metodele noi de anestezie şi tratament intensiv şi a ţinut specialitatea şi specialiştii români în acelaşi pas cu progresele mondiale. Reputatul medic a fost Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani.

 

 

Articolul precedentÎncep lucrările la blocul ANL din Orăștie. Locuințele sunt destinate medicilor
Articolul următorFOTO: Zeci de veterani ai schiului s-au întrecut pe pârtiile din Straja