Biserica Medievală „Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric situat în satul Strei, de lângă Călan, are un acoperiș nou. Mai multe lucrări de intervenție, care erau imperios necesare, au fost realizate acolo. Totul a fost posibil cu sprijinul „Ambulanței pentru Monumente”, cunoscutul proiect susținut de Prințul Charles prin care sunt salvate de la paragină mai multe edificii din România, aflate în stare avansată de degradare.

De mai mulți ani s-a dorit salvarea bisericii medievale din satul Strei, veche din secolul al XIV -lea. Voluntari, autoritățile locale și preoți și-au unit forțele pentru a pune la adăpost acest lăcaș de cult care avea mare nevoie de reparații. Astfel, în perioada 10-18 septembrie 2018, cu sprijinul „Ambulanței pentru Monumente Transilvania-Sud”, proiect pilot derulat de catre Asociația „Monumentum”, s-a reușit să se intervină de urgență pentru refacerea învelitorilor de pe naosul și altarul bisericii medievale din Strei.

„Intervenția este parte dintr-o serie de măsuri imperios necesare pentru stoparea degradărilor constatate la zidării și componente artistice. Învelitoarea existentă, realizată în jurul anului 2000, se afla într-o stare avansată de degradare, punând în pericol zidăria și frescele. După ce a fost documentată, s-a trecut la demontarea ei treptată. În locul ei s-a montat pe structura existentă o draniță cu 8-18 cm lățime, cca 1 cm grosime și 90-95 cm lungime, dispusă în 4 straturi, imersată în prealabil în scopul hidrofugării, a prevenirii aparitiei cariilor si a ciupercilor. Pentru noua învelitoare s-a luat drept model o imagine relevantă anterioară restaurării moderne, din anul 1895, care a fost urmată și de restaurarea din anii `70 patronată de Direcția Monumentelor Istorice de la București”, au precizat reprezentanții „Ambulanței pentru monumente”.

Sursa foto: Ambulanța pentru Monumente -Transilvania Sud

Această primă etapă a lucrărilor la biserica medievală din satul Strei a fost susținută financiar și logistic de Primăria orașului Călan, de foarte mulți donatori privați și de Parohia Ruși prin parintele paroh Emil Pop. La acțiune au participat foarte mulți tineri voluntari, studenți sau absolvenți de la Patrimoniu, Arhitectură, Istoria artei, Arheologie și Turism cultural din Alba Iulia, Cluj, București și Timișoara, alături de membri ai comunităților locale din Călan și Strei.

„Ambulanța pentru monumente” este un proiect ce își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare de precolaps. Din 2016 și până în momentul de față, s-au desfășurat intervenții la 15 monumente din Transilvania și Banat.

Articolul precedentLa Hunedoara se va stropi prin oraș împotriva insectelor. Dacă vremea va permite
Articolul următorAproape 1000 de persoane își vor pierde locurile de muncă în Valea Jiului