Clădirea cinematografului din Brad se află într-un amplu proces de reabilitare. Imobilul, într-o stare avansată de degradare, risca să se facă „una cu pământul” în orice moment. Municipalitatea promite că, la final, locuitorii vor avea o sală de proiecții modernă, cu confort ridicat și care va fi dotată cu tehnologie de redare a filmelor 3 D. Acest lucru, însă, nu se va întâmpla mai repede de 2020.

Construită la începutul anilor 1930, cu sprijinul Societăți miniere Mica, care a sprijinit ridicarea mai multor edificii publice din Țara Zarandului, clădirea cinematografului din Brad, era o adevărată ruină.

Imobilul a avut diverse destinații, de-a lungul timpului. O perioadă a fost restaurant, iar mai apoi, transformată în sală de spectacole și de proiecții de filme. După anul 1989, clădirea s-a aflat, o lungă perioadă de timp, în proprietatea/administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor din Romania (RADEF). În 1996, RADEF a încetat activitatea de proiecție filme și clădirea, din cauza nealocării de fonduri pentru întreținere și conservare s-a degradat permanent. Abia 10 ani mai târziu, imobilul a fost predat, prin hotărâre de guvern, administrației publice locale. Și asta fiindcă municipiul Brad nu avea niciun cinematograf. Primele lucrări de consolidare a clădirii și refacerea acoperișului au început în 2008, după ce administrația locală a solicitat efectuarea unei expertize tehnice a cărei concluzie a fost că starea acesteia nu permite exploatarea în condiții de siguranță pentru cetățeni. Operațiunile au fost abandonate din lipsă de bani, dar și din cauza unor litigii ale RADEF. Abia în 2015, Primăria Brad a depus un proiect la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru reabilitarea Cinematografului “Zarand”. Proiectul de reparație a sălii a fost aprobat și a intrat în procedura de achiziție publică în vederea atribuirii lucrării. Procedura de achiziție și atribuire a lucrărilor de reparație capitală s-a prelungit foarte mult având în vedere faptul că au intervenit litigii care s-au soluționat în instanță. În luna iunie 2018 a fost emis ordinul de începere al lucrărilor de reparație capitală la Cinematograful “Zarand” Brad.

Lucrările continuă

În urma unei analize în teren a stadiului actual al lucrărilor în cursul lunii septembrie 2018, reprezentații Primăriei Brad, împreuna cu cei ai CNI, antreprenorul general, constructorul și dirigintele de șantier au stabilit intervențiile strict necesare și urgente care trebuie executate pentru a se încadra în termenul de execuție prevăzut, respectiv 24 de luni.

Așa va arăta cinematograful din Brad, la finalul lucrărilor de reabilitare, potrivit autorităților locale.

„Lucrările de reparație capitală sunt de foarte mare anvergură, iar la finalizarea acestora comunitatea brădeana va beneficia de o sala de cinematograf și spectacole modernă, cu confort sporit, care va fi dotată cu o tehnologie de redare a filmelor 3D și sonorizare corespunzatoare. Elaborarea, implementarea și derularea unui asemenea proiect presupune profesionalism, timp și resurse financiare consistente. (…) Asigurăm cetățenii municipiului de implicarea responsabilă a administrației publice locale pentru buna desfășurare a acestui proiect de importanță majoră pentru viața culturală a comunității brădene”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Articolul precedentÎntâlnire cu agenții economici din județ pe tema modificării legislației în domeniul ajutorului de stat
Articolul următorSens giratoriu, construit în intersecția de la Sântuhalm