Paradă de costume antice, reconstituirea unor ritualuri din vremuri demult apuse, tabere militare și gastronomice, dansuri, dar și confruntări între armate, de toate acestea vor avea parte hunedorenii care ajung duminică, 30 septembrie, în situl arheologic Micia, din comuna Vețel, de lângă Deva.

Acolo va avea loc o nouă ediție, a doua, a „Micia Rediviva”, eveniment prin care se dorește atragerea atenției asupra acestui sit, considerat unul dintre cele mai importante ansambluri arheologice din România, dar și introducerea acestuia în circuitul turistic. La evenimentul, organizat de Primăria Comunei Vețel și de Filiala Deva a Asociației Terra Dacica Aeterna, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României din București și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, sunt așteptați toți iubitorii de istorie.

Era un important centru militar și economic

Potrivit organizatorilor, pe malul stâng al Mureşului, la granița vestică a provinciei Dacia, s-a dezvoltat un important centru militar şi economic, Micia. Nucleul aşezării romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat într-un punct strategic, cheie pentru apărarea provinciei. În perioada romană, Micia devine o așezare urbană semnificativă, chiar dacă inscripțiile o pomenesc cu titlul de pagus (așezare rurală). Importanța și înflorirea așezării s-a datorat, fără îndoială, faptului că aici a funcționat una dintre principalele staţii vamale de la marginea Imperiului Roman, devenind o adevărată placă turnantă ce asigura circulația mărfurilor, oamenilor și, nu în ultimul rând, a ideilor. Cercetările arheologice realizate acolo în ultimii 40 de ani, prin eforturile reunite ale cercetătorilor de la Muzeul Național de Istorie a României din București și de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, au avut ca rezultat dezvelirea unui complex de edificii publice şi militare, concretizate în: un castru de mari dimensiuni, un amfiteatru, băi romane, temple, locuințe, străzi, dar și într-o porțiune din Drumul Imperial care lega provincia Dacia de partea occidentală a Imperiului Roman. Din situl de la Micia provin importante mărturii de artă, civilizație și cultură materială, ce au îmbogățit și îmbogățesc permanent, cu fiecare campanie de cercetări arheologice, patrimoniul muzeelor din România.

Unic în cadrul siturilor romane din provincia Dacia

Traversat și parțial distrus de DN 7 şi de calea ferată Simeria – Arad, afectat de amplasarea, în perioada comunistă, a Termocentralei Mintia, situl de la Micia își cere astăzi dreptul la transformarea sa într-o resursă culturală. „(…) Evenimentul are în centru ideea valorificării potenţialului multiplu al acestei importante resurse de patrimoniu, insuficient promovată, în ciuda amplasamentului de excepţie şi a elementelor sale constitutive. „Micia Rediviva” se încadrează în seria generoasă de evenimente organizate de către instituțiile și entitățile partenere cu prilejul Centenarului Marii Uniri dar și al Anului European al Patrimoniului Cultural”, spun organizatorii.

Prima ediție a festivalului a avut loc anul trecut și s-a bucurat de un real succes.

Programul manifestării:

11.00 – Parada costumelor antice – Punctul Muzeal Micia din localitatea Vețel;
11.30 – „Caravana castrului” A.C.S. Micia (asociație de ciclism) – Punctul Muzeal Micia – Situl arheologic Micia;
12.00 – Deschiderea oficială;
12.30 – Deschiderea taberelor militare și a atelierelor (gastronomie, jocuri romane, meșteșuguri);
13.00 – Ghidaj în situl arheologic Micia – Poveștile nespuse ale unui oraș străvechi;
14.00 – Concurs „SOLDATUL MICIEI – MILES MICIENSIS”;
15.00 – Reconstituirea unui Ritual Antic;
15.15 – Dansuri antice cu trupa de dansatoare „Eurytmia”;
15.30 – Prezentarea taberelor militare;
16.00 – Confruntarea armatelor;
16.30 – Vizită la Punctul Muzeal Micia din localitatea Vețel.

Articolul precedentLocuitorii din Orăștie pot cere despăgubiri, după ce au stat trei zile fără curent electric
Articolul următorMuncitorii de pe lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj -Deva intră, de luni, în concediu. Ce lucrări s-au făcut luna aceasta?