Locuitorii din Orăștie pot cere despăgubiri, după ce au stat trei zile fără curent electric

Locuitorii din municipiul Orăștie, care au fost afectați de avaria majoră produsă, la începutul lunii septembrie, la rețeaua de alimentare cu energie electrică a orașului, pot solicita despăgubiri.

Primarul Ovidiu Laurențiu Bălan spune că, localnicii care au avut de suferit de pe urma acestui incident, se pot adresa companiei de electricitate pentru a obține compensații bănești.

Urmare a solicitării cetățenilor municipiului Orăștie privind daunele provocate prin avaria majoră produsă în data de 7 septembrie, vă informăm că potrivit prevederilor Ordinului ANRE n.11/2016, se pot obține compensații bănești de la operatorul de distribuție a energiei electrice, ca urmare a întreruperii alimentării cu energie electrică, după cum urmează: 30 de lei pentru un loc de consum și/sau producere racordat la rețeaua de distribuție la nivelul de joasă tensiune, 200 de lei pentru un loc de consum și/sau producere racordat la rețeaua de distribuție la nivelul de medie tensiune, 300 de lei pentru un loc de consum și/sau producere racordat la rețeaua de distribuție la nivelul de înaltă tensiune”, a arătat primarul municipiului Orăștie.

Edilul șef al urbei a explicat că, pentru utilizatorii racordați la rețeaua de distribuție la nivelul de joasă tensiune, compensațiile pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice se acordă, de către operatorul de distribuție, automat, fără a fi necesară o solicitare din partea utilizatorului în cazul în care, în zona în care este racordat locul acestuia de consum s-au implementat sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice, precum și în cazul utilizatorilor afectați de întreruperea căii de alimentare/evacuare a energiei electrice ca urmare a unui scurtcircuit trifazat. De asemenea, locuitorii pot fi despăgubiți, la cerere, formulată în scris și adresată operatorului de distribuție sau furnizorului în termen de 60 de zile calendaristice de la data producerii evenimentului, pentru cazurile care nu se încadrează în situațiile la punctul anterior.

Operatorul de distribuție este obligat să plătească aceste compensații direct, în cazul în care contractul de distribuție este încheiat cu utilizatorul, sau prin intermediul furnizorului, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii scrise a utilizatorului.
Compensațiile pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice se acordă de către operatorul de distribuție în mod automat utilizatorilor ale căror locuri de consum și/sau producere sunt racordate la rețeaua de distribuție la nivel de medie tensiune și înaltă tensiune”, a precizat Ovidiu Laurențiu Bălan. El a adăugat că, având în vedere cele menționate, locuitorii orașului Paliei pot solicita E-Distribuție compensațiile prezentate.

Reamintim că, aproximativ 80 la sută din populația municipiului Orăștie a rămas fără curent electric, în urma unui incendiu produs, în dimineața zilei de 7 septembrie 2018, la un transformator din stația electrică a orașului. Pana de curent majoră a paralizat aproape tot orașul și a creat pagube majore în casele oamenilor. Realimentarea zonelor afectate s-a făcut treptat, în decursul a trei zile.

Articolul precedentSocietatea de termoficare din Petroșani a intrat în faliment
Articolul următorFestival antic în situl arheologic Micia, de lângă Deva