Muzeul Țăranului Român va găzdui în această lună un eveniment dedicat băștinașilor din Valea Jiului Reportajul etnofotgrafic denumit “Comunități din Valea Jiului” va avea loc în perioada 7 noiembrie – 2 decembrie la Muzeul Țăranului Român.

Expoziția conține fotografii realizate de Ionel Anastasescu, sociolog și fotograf din Valea Jiului pasionat de cultura țărănească a momârlanilor (țăranii jieni), pe care o surprinde sub forma unor „reportaje etnofotografice”.

Fotografiile lui Ionel Anastasescu au darul de a ne convinge de potențialul natural și cultural pe care Valea Jiului îl deține, dincolo de problemele socioeconomice reale cu care această regiune se confruntă de mulți ani. Valea Jiului este cu mult mai mult decât o regiune a minelor închise, în criză economică și demografică sau leagănul mineriadelor care au umbrit istoria anilor ’90.

Înconjurată de munții Șureanu, Parâng, Vâlcan și Retezat, Valea Jiului este o regiune cu un potențial turistic de necontestat. Este, totodată, un ținut paradoxal, populat atât de comunități de țărani cu o cultură tradițională bine păstrată, cât și de comunități multietnice și multiculturale de mineri, veniți din exterior, care s-au potențat și influențat reciproc pe parcursul a mai bine de un secol și jumătate de istorie comună.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier până pe 2 decembrie 2018, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Lunea este închis. Intrarea este liberă.

 

Articolul precedentCEH s-a înființat într-o zi nepotrivită
Articolul următorLacul Cinciş, de lângă Hunedoara, a secat. Nu mai are „coadă”