Transformare spectaculoasă a unuia dintre cele mai mari lacuri de acumulare din Transilvania, Cinciş. Lacul a secat parţial. Aşa se face că acesta a rămas fără „coadă”, oferind localnicilor, dar şi amatorilor de drumeţii care ajung prin zonă, o privelişte destul de neobişnuită.

Apa din „coada” lacului Cinciş a dispărut aproape de tot. Locul era şi unul dintre cele preferate de pescarii care mergeau să „dea” la peşte la Cinciş.

Reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara, în administrarea cărora se află lacul, susţin că lacul a secat din cauza secetei din această vară. În lipsa ploilor, nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni.

Considerat un lac blestemat

Situat în Munţii Poiana Ruscă, la o distanţă cam de aproximativ 10 kilometri de municipiul Hunedoara, lacul Cinciş a fost construit pe vatra satului vechi cu același nume. Acesta se întinde pe o suprafaţă de circa 876 hectare, iar în unele locuri adâncimea sa atinge 45 de metri.

Despre lacul de la Cinciş circulă mai multe poveşti. Localnicii spun că ar fi un loc blestemat şi că s-ar fi întâmplat mai multe lucruri ciudate în preajma acestuia. Legendele locale pun maleficitatea lacului pe seama blestemului sătenilor strămutaţi în urmă cu peste cinci decenii.

Articolul precedentDespre momârlani, expoziție inedită la Muzeul Țăranului Român
Articolul următorTaximetrist din Hunedoara, prins băut la volan. Poliţiştii l-au oprit pe o stradă din municipiu