Complexul Energetic Hunedoara gravitează în jurul datei de 1 noiembrie. Data, cu semnificaţie în poporul român ca fiind Ziua Morţilor, pare a fi una fatidică pentru Complexul Energetic Hunedoara. Societatea a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 2012, iar acum, la șase ani distanţă, problemele societății sunt din ce în ce mai grave.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţata în baza Hotărârii de Guvern nr.1023/2011 ca urmare a procedurii de fuziune prin contopire  a următoarelor societăţi comerciale Electrocentrale Deva S.A, Electrocentrale Paroşeni S.A. și Societatea Naţională a Huilei S.A.

Reprezentanţii Ministerului Energiei arată că de la început ar fi trebui să se facă restructurări de personal. Adică de la fuzionarea termocentralelor cu unităţile miniere ar fi trebuit să se regândească organigrama, dar şi să fie închise minele neviabile.

“Schema de personal, preluată prin cele două fuziuni, a fost supradimensionată, fără a fi restructurată. Nu a fost redus costul de producţie al energiei electrice, în condiţiile în care peste 50% din acest cost reprezintă cheltuieli  cu munca vie. De asemenea, nu au fost închide unităţile neperformante”, arăta un document al Ministerului Energiei.

Societatea energetică are ca unic acționar statul român. În fiecare an, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei a fost aprobat cu pierderi de ordinul sutelor de milioane de lei. Statul român, adică proprietarul societății, nu a găsit soluțiile pentru redresarea mamutului a cărui picioare se prăbușesc. Monika BACIU

 

Articolul precedentCompetiție inedită în Parâng. Sute de sportivi se întrec cu telescaunul
Articolul următorDespre momârlani, expoziție inedită la Muzeul Țăranului Român