Spitalul de Urgență din Petroșani este la un pas de colaps financiar. Dificultățile financiare sunt cauzate de secția externă a unității medicale care funcționează la Petrila. Secția externă a spitalului Petroșani  generează pierderi de sute de mii de lei.

Managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, medicul Alin Vasilescu, susține că doar pentru clădirea din Petrila se alocă sute de mii de lei. Managerul unității medicale a apelat la consilierii locali pentru a identifica o soluție în vederea reducerii cheltuielilor.

“Dacă inițial pierderile generate de această componentă se cifrau, pe 2015 de exemplu 10.000 de lei, 2016 – doar 1.100 de lei, din 2017 de când s-a deschis partea nouă a ambulatoriului și au crescut și salariile, pierderile au crescut. În 2017 au fost undeva la 130.000 de lei, iar în 2018 pierderile sunt undeva la 120 – 130.000 de lei pe trimestru. În condițiile acestea, ne apropiem de 500.000 de lei cu minus doar partea de ambulator de la Petrila. Am dori să aveți și problema aceasta în atenție, dacă există vreo posibilitate de colaborare cu Petrila, de găsire a unor soluții pentru că ar trebui să ne asumăm împreună. Dacă vom continua să funcționăm în formatul acesta automat ne asumăm un minus de 400 – 500.000 de lei anual de acum încolo”,a subliniat medicul Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență din Petroșani.

Și cheltuielile cu utilitățile sunt extrem de ridicate. O parte dintre acestea sunt suportate de autoritățile locale din Petrila, care nici ele nu mai fac față cheltuielilor. De la momentul în care s-a decis ca la Petrila să fie deschisă o secție exterioară a SUP Petroșani, lucrurile s-au schimbat radical.

”Ideea e în felul următor: în 2015, după ce s-a închis Spitalul de la Petrila, noi am fost de acord să continuăm activitatea medicală pe ambulatoriu. Au făcut un proiect european (n.r. autoritățile de la Petrila) pentru ambulatoriu și ar fi trebuit dați banii înapoi dacă nu funcționa. Atunci nu a fost o problemă, pentru că pierderea anuală era suportabilă, dar datorită creșterii salariilor din sistemul de sănătate ajungem în 2019 să avem o pierderede 5 miliarde pe an, lei vechi. O să am o discuție și cu domnul primar de la Petrila, probabil și cu Consiliul Județean, pentru că banii aceștia sunt banii spitalului din Petroșani. Sigur, nu vrem să închidem ambulatoriul de la Petrila, dar vrem să găsim o soluție astfel încât aceste cheltuieli să fie cumva suportate de ambele părți”, a spus Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În anul 2011 unitatea medicală a fost închisă, iar personalul a fost redistribuit la celelalte spitale din Valea Jiului. Câțiva ani mai târziu, clădirea a fost redată circuitului sub forma unei secții externe a Spitalului de Urgență din Petroșani.

 

 

 

Articolul precedentHoria Mihail şi „pianul călător” revin la Deva. Publicul, invitat la o incursiune în clasicismul vienez
Articolul următorMunicipiul Petroșani ar putea avea, anual, o zi de doliu