Refuzul unui loc de muncă duce la sistarea ajutorului social. Legea a intrat în vigoare, iar oficialii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara vin cu lămuriri suplimentare. Cine pierde ajutorul social, mai poate beneficia de astfel de drepturi bănești abia după un an de zile.

Persoanele apte de muncă beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile oferite pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. Începând cu data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutor social. În această situație, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutor social.

Persoana aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se înțelege persoana care îndeplinește următoarele condiții: are vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta standard de pensionare, nu urmează o formă de învățământ cursuri de zi prevăzută de lege, are starea de sănătate și capacitatea fizică și psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, în trimestrul al doilea al anului curent, la nivelul județului Hunedoara erau în evidențe un număr de 2.796 de beneficiari ai venitului minim garantat pentru care s-a plătit suma de 4.199.924.

 

 

Articolul precedentPrimăria Vulcan – premiu pentru proiectul de dezvoltare turistică în Pasul Vîlcan
Articolul următorSalarii majorate pentru o parte dintre angajaţii Primăriei Deva