Un proiect cultural se va desfășura la Petroșani. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de învățământ românesc în capitala Văii Jiului. Consiliul Local finanțează proiectul cultural “Petroșaniul meu/Cartea a doua”, cu ocazia aniversării centenarului educațional. Primul volum intitulat “39 de scriitori despre Petroșaniul meu.

Cartea întâi” a apărut în anul 2017 și s-a bucurat de primiri elogioase în prestigioase reviste ale Uniunii Scriitorilor din România precum “România literară”, “Convorbiri literare”,”Argeș” și ”Ramuri”. Acum se dorește editarea celui de-al doilea volum.

“Vrem ca acest nou volum să reflecte această nouă față a Văii și a Petroșaniului. E de datoria noastră să lăsăm generațiilor următoare a mărturile scrisă despre vremurile pe care le-am trăit. Legăm această carte-document și de secolul de învățământ românesc la Liceul de băieți din Petroșani. De asemenea contăm pe mărturiile unor marcanți cetățeni de onoare ai Petroșaniului care vor întregi, prin experiențele lor, imaginea municipiului nostru. În ideea noastră volumul respectiv se dorește o carte-obiect care să se poată oferi, în ocazii ce țin de protocol, oaspeților noștri”,  arată Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, și Milu Vladislav, consilier local.

Primul volum al cărții a reușit să descrie simbioza dintre două tipuri de economie, două moduri de viață, două mentalități sociale diferite ce constituie specificul Văii Jiului. Este vorba de minerit, dar și de agricultura pastorală.

 

 

Articolul precedentO viață dedicată dedicată formării artiștilor. Profesorul Adina Stan a devenit cetățean de onoare al municipiului Petroșani
Articolul următorFOTO: Biserica unde se oficiază slujbe o dată pe an