“Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei”. Zeci hunedoreni, diagnosticați cu această boală în prima parte a anului

Peste 50 de locuitori ai județului Hunedoara au fost diagnosticați, în primele șase luni ale acestui an, cu diverse forme de hepatită acută. Alte câteva sute de persoane din județ suferă de hepatită cronică. Cifrele au fost prezentate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara cu prilejul „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei” (ZMH), celebrată, în fiecare an, în data de 28 iulie.

Statisticile arată că, pe parcursul anului trecut, în județul Hunedoara au apărut 702 cazuri noi de hepatică cronică. Numărul acestora este mult mai mic comparativ cu situația înregistrată în 2017, de exemplu, dar și în anii anteriori.

Situaţia cazurilor de Hepatită acută în judeţul Hunedoara:

2015

2016

2017

2018

Primele

6 luni 2019

HEP A

198

17

4

54

46

HEP B

8

5

2

9

3

HEP C

3

4

3

2

0

HEP NON A NON B

9

1

2

10

2

HEP E

0

0

0

0

1

Total

218

29

11

75

51

Situaţia cazurilor de Hepatită cronică în judeţul Hunedoara:

  Cazuri noi

2014

2015

2016

2017

2018

Hepatită cronică

1.125

1.357

1.232

1.092

702

Sursa: DSP Hunedoara

Hepatita virala este o inflamaţie a ficatului cauzată de un virus. Există cinci virusuri hepatitice diferite: A, B, C, D şi E. Hepatita A se transmite prin ingestie de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată și se poate manifesta epidemic, pe fondul deficienţelor de igienă personală şi a sanitaţiei precare. Hepatita B se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate. Se poate transmite în timpul naşterii de la mamă la copil, prin schimbul de lame de ras sau periuţe de dinţi, prin sex neprotejat şi prin schimbul de ace şi seringi în cazul injectării de droguri. Hepatita C se transmite prin contact sânge-la-sânge. Cele mai frecvente moduri de infecţie includ practici nesigure de injectare, sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale şi prin sânge şi produse din sânge netestate. Aceasta poate fi transmisă şi prin intermediul unor practici sexuale, iar riscul creşte prin prezenţa altor infecţii cu transmitere sexuală. Hepatita D se transmite prin contact cu sângele infectat. Virusul hepatitic D este un virus defectiv care necesită prezenţa HVB pentru realizarea infecţiei şi asigurarea replicării. Astfel, poate fi găsit doar la persoanele infectate cu HVB, prin coinfecţie sau suprainfecţie. Hepatita E, la fel ca şi hepatita A, se transmite prin consumul de alimente contaminate sau apă potabilă contaminată. Focarele apar în cazul în care există o lipsă de apă potabilă şi canalizare.

Specialiștii spun că, vaccinarea este cel mai bun mod de a preveni infecţia cu virusul hepatitei B. Mai mult de un miliard de doze de vaccin hepatitic B, au fost folosite de la începutul anilor 1980 şi s-a dovedit a fi eficient în aproximativ 95% din cazuri. Nu există în prezent nici un vaccin pentru hepatita C.

„Ziua Mondială de Luptă Impotriva Hepatitei” va fi marcată luni, 29 iulie, de la ora 10:00, în fața sediului DSP Hunedoara (zona pietonală), unde va avea loc o acțiune de distribuire de materiale cu caracter informativ – educative.

Articolul precedentPuțin peste 140 de mii de lei pentru echipamentul de protecție al minerilor
Articolul următorÎncă o lucrare de aproape două milioane de lei la Petrila