Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara atrag atenția asupra incidenței cariei dentare în rândul copiilor care este în creștere în județ. Anul trecut, 75 la sută dintre elevii care s-au prezentat la o consultație stomatologică aveau probleme dentare.

În județul Hunedoara, sunt 10 medici dentiști școlari. Pe parcursul anului trecut, aceștia au consultat, în total, circa 9.900 de școlari, la trei sferturi dintre elevi descoperindu-se că prezentau anumite afecțiuni ale acestei patologii. Incidența cariei dentare este în creștere cu cinci procente față de 2017, de exemplu, dar mai redusă comparativ cu 2016 (vezi tabelul).

Numărul de consultații stomatologice şi incidenţa cariei dentare în judeţul Hunedoara la școlari:

10 MEDICI DENTIŞTI ŞCOLARI

NUMĂRUL DE CONSULTAȚII STOMATOLOGICE

INCIDENŢA CARIEI DENTARE

2015

2016

2017

2018

2015

2016

2017

2018

11.083

11.236

12.049

9.902

85%

86%

70%

75%

Sursa: DSP Hunedoara

De altfel, conform Colegiului Medicilor Dentişti din judeţul Hunedoara, aproximativ 95 la sută din populatia județului Hunedoara prezintă cel puțin o afecțiune din cadrul patologiei orale.

Datele statistice au fost făcute publice cu prilejul „Zilei Mondiale a Sănătății Orale”, celebrată, astăzi, 20 martie.

Prea puține cabinete dentare școlare

Specialiștii spun că se înregistrează o creștere a frecvenței afecțiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentare şi pierderii dinţilor, cât şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală, datorita faptului că rețeaua de cabinete școlare este redusă. Există astfel de cabinete doar în municipiul Deva (trei cabinete cu tot atâția medici), în municipiul Hunedoara (patru cabinete cu cinci medici), în Lupeni (un cabinet cu un medic) și în Petrila (un cabinet cu un medic), Orăştie (un cabinet cu un medic), iar costurile pentru tratamentele afecțiunilor care sunt depistate tardiv, este ridicat.

DSP Hunedoara, prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, va marca „Ziua Mondială a Sănătății Orale”, în colaborare cu mai multe instituții partenere, prin acțiuni de informare organizate, astăzi și în zilele ce urmează, în unitățile școlare și preșcolare, pentru a transmite importanța igienii orale.

Articolul precedentSerghei Gorbunov, pus în libertate de Judecătoria Deva. Basarabeanul, expulzat în Republica Moldova
Articolul următorTranselectrica a finalizat o investiție în județul Hunedoara