Cele mai vechi aparate, unicate la nivel european, folosite de salvatorii minieri, vor fi expuse, sâmbătă, 28 septembrie, în incinta Cetăţii din Deva. Peste 20 de astfel de aparate şi echipamente folosite de ortaci vor fi expuse în incinta Bastionului de Sud-Est din Cetate, între orele 11:00 şi 16:00.

Exponatele aparţin Muzeului Salvatorului Minier de la Petrila, unicul de acest gen din România. Turiştii şi localnicii prezenţi vor putea admira aparate folosite la intervenţii de stingere a focului, de măsurare a nivelului concentraţiilor de gaze din subteran, de stabilire a debitelor de aer din galerii, de măsurare a nivelului de praf sau cele folosite de salvatorii minieri pentru a putea respira în subteran în timpul operaţiunilor de salvare.
Printre exponate se numără şi cea mai veche cască de miner care datează din anul 1955.

Evenimentul este organizat de Muzeul Salvatorului Minier Petrila în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva şi Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva. Intrarea la expoziţie este liberă.

Articolul precedentAsfalt pe drumul spre Masivul Retezat
Articolul următorS.O.S. – Cetatea de la Costeşti. Se strâng rândurile pentru salvarea sitului UNESCO, cu implicarea Prințului de Wales