„Ambulanța pentru Monumente”, Institutul Național al Patrimoniului și alţi parteneri strâng rândurile pentru salvarea cetăţii de la Costeşti, judeţul Hunedoara, sit UNESCO de valoare naţională, dar care are nevoie de intervenții urgente.

Proiectul de punere în siguranță, realizat de către INP, a primit unda verde urmând ca „Ambulanța pentru Monumente” să realizeze intervenția propriu-zisă. Operațiunea se va desfășura între 3 și 19 octombrie, dar pentru aceasta mai este nevoie de fonduri și de voluntari care să se implice.

„Intervenția constă în demontarea protecției metalice vechi prin care plouă de câțiva ani pe ruinele dacice și edificarea unei suprastructuri contemporane cu acoperiș înierbat. În paralel, vom reașeza în poziția originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor și a arhitecților, elementele din piatra cazute sau vandalizate. Pentru că autorităţile și instituțiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini pentru partea logistică”, au transmis reprezentanţii „Ambulanţei pentru Monumente”, organizaţie sprijinită de Prințul Charles al Marii Britanii.

10.000 de lei, din partea Alteței Sa Regale Prințul de Wales

Un grant de 10.000 de lei va fi pus la dispoziție de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales prin intermediul ” Ambulanței pentru Monumente” pentru a putea începe achiziția materialelor, dar intervenția nu poate fi realizată și fără sprijinul voluntarilor și altora care doresc să pună umărul la salvarea acestui edificiu arheologic donând o sumă, oricât de mică, pentru materialele necesare realizării, într-o primă fază, a suprastructurii funcționale pentru turnul locuință numărul 1 (structura mixtă din lemn și metal și a hidroizolației). După trecerea iernii, urmează să se realizeze, în etapa a doua, toate celelalte straturi ale învelitorii verzi. „Suma materialelor pentru prima etapă este de 47.000 mii lei și reprezintă contravaloarea fundațiilor supraterane, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, ale asterelii și hidroizolației. Facem apel, de asemenea, către mediul de afaceri care doreşte să sprijine patrimoniul românesc să ni se alăture în acest demers care nu mai suportă amânare”, au mai transmis cei de la “Ambulanța pentru Monumente”.

În același timp, este nevoie de voluntari care să se alăture echipei „Ambulanței pentru monumente”. O minimă experiență în domeniul construcțiilor ar fi utilă. Cazarea va fi asigurată de către Universitatea ” Babeș Bolyai” din Cluj Napoca la tabăra arheologică de la Grădiștea Muncelului, iar masa de către comunitatea locală și Asociația „Monumentum”.

Toți cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare națională și universală sunt rugați să sune la numarul de telefon 0746.319.869, arh. Eugen Vaida, sau să doneze în contul Asociației „Monumentum” – IBAN RO46RNCB0227141236620001, cu specificația „Costești”.

Foto: Asociația Monumentum

Articolul precedentZeci de aparate şi echipamente vechi, folosite de ortaci, expuse în Cetatea Devei
Articolul următorReduceri de preț pentru localnicii care vizitează Straja