Urșii au ieșit „la joacă” în Parcul Național Retezat, situat pe teritoriul județului Hunedoara, fiind surprinși de camerele video de monitorizare amplasate de rangeri.

Camerele video de monitorizare, amplasate de rangerii Parcului Național Retezat, au surprins, zilele acestea, câțiva urși ieșiți din bârlog și plecați, cel mai probabil, după hrană. Imaginile oferă un spectacol ce încântă privirile iubitorilor de animale.

https://www.facebook.com/168705939972143/videos/2253100941617235/

În popor se zice că, în luna Făurar, ursul iese din bârlog: dacă în această zi e senin şi îşi vede umbra, se retrage în ascunziş pentru încă șase săptămâni, semn că iarna se lungeşte; dacă este înnorat şi nu-şi zăreşte umbra va rămâne afară, prevestind că iarna se sfârşeşte”, spun reprezentanții APNR.

România are una dintre cele mai bogate biodiversități din Europa, cu cele mai mari suprafețe de păduri virgine sau păduri de fag din Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO și cele mai mari populații de urs, lup sau râs de pe continent. În „casa” Retezatului, din județul Hunedoara, traiesc mii de viețuitoare. Parcul Național Retezat este arie protejată de interes național, iar în interiorul său există 20 de vârfuri de peste 2.000 de metri și peste 80 de lacuri glaciare, între care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din țară. Parcul include rezervația științifică Gemenele (1.630 de hectare). Retezatul adăpostește aproape 1.190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de păsări, nouă specii de reptile și cinci specii amfibieni.

Articolul precedentPetroșani: Protest al însoțitorilor persoanelor cu handicap
Articolul următorLucrările la magistrala de gaz Mintia – Brad încep în martie