Autoritățile sanitare au confirmat prezența virusului West Nile, în cazul bărbatului, în vârstă de 73 de ani, din Simeria, internat zilele trecute, în spital cu simptome specifice acestei infecții. În același timp, o altă persoană din județul Hunedoara este suspectă de îmbolnăvire cu același virus.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a primit astăzi, 10 septembrie, de la laboratorul Centrului Regional de Sanatate Publica Cluj – Napoca, rezultatul care confirmă infecția cu virusul West Nile în cazul bărbatului de 73 de ani, din orașul Simeria. Cealaltă persoană pentru care se așteaptă rezultatele de laborator are 43 de ani și este din localitatea hunedoreană Bucium. Aceasta din urmă a fost internată în spital pe data de 6 septembrie, în spital. Proba a fost trimisă a doua zi, la laboratorul Centrului Regional de Sănătate Publică din Cluj – Napoca, pentru comfirmarea infecției cu virus West Nile.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Țânțarii se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile), țânțarul rămâne așa toată viața. Acesta are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni. Omul este numai gazdă accidentală în acest ciclu. Perioada de incubație a infecției cu virusul West Nile la om este cuprinsă între 3 și 15 zile, după înțepătura unui țânțar infectat. Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, spun specialiștii. În 15 -20 la sută dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare, în general, caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri și vărsături. O mică parte dintre pacienți pot prezenta fenomene eruptive cutanate. În mai puțin de unu la sută dintre cazuri pot apărea simptome neorologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita, în general asociate cu febra. Pacienții care dezvoltă simptome neurologice sunt împărțiți în trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) și paralizie acuta flasca (WNP).

Un virus care a ucis 17 români

În sezonul 2018, în Romania, în perioada 2 mai -6 septembrie, s-au înregistrat 166 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Virusul a provocat moartea a 17 români (șase decese au fost înregistrate în București, trei în județul Iași, două în Olt și câte unul în județele Galați, Covasna, Dâmbovița, Constanța, Dolj și Teleorman).

Articolul precedentAnchetă la Complexul Energetic Hunedoara
Articolul următorVulcan: Școala a început pe Bulevard