Locuitorii unui cartier din Deva au rămas aproape blocați din cauza lucrărilor la calea ferată de mare viteză executate în zonă. O trecere pietonală pe care oamenii o foloseau drept scurtătură pentru a ajunge în restul orașului a fost blocată, în urmă cu câteva săptămâni, cu garduri din sârmă, iar de curând, s-a închis și o trecere auto la nivel cu cale ferată. Localnicii trăiesc un adevărat coșmar și sunt disperați. Ei spun că, efectiv, se simt izolați.

Întreg Cartierul „Grigorescu”, de peste linii, din Deva, este, la acest moment, “rupt” de restul municipiului. Problema oamenilor este veche, însă, în ultima perioadă, odată cu avansarea lucrărilor la calea ferată de mare viteză, s-a mai înrăutățit. Bătrâni și copii care trebuie să meargă la școală se pun, zilnic, în pericol și se strecoară pe lângă gardurile amplasate, trecând prin adevărate ”tranșee” din perimetrul șantierului și pe lângă trenuri, pentru a putea ajunge în oraș.

Oamenii sunt revoltați și solicită găsirea unei soluții. ”De când mă știu, am mers la școală, la liceu, la gară când am plecat prin țară și prin alte părți, am circulat pe această trecere și nu au fost probleme majore. De când au început lucrările nu am avut o trecere normală și, pur și simplu, nu mai pot să ies în oraș. Mă simt izolat! Este ghetou aici. (…) Înțelegem foarte bine că trebuie să existe progrese, această linie de mare viteză, dar ce vină avem noi care avem case și proprietăți aici? Acum mă văd în imposiblitatea de a mai circula. Este foarte urgent să se creeze o posibilitate de trecere,  indiferent cât ar costa, pentru că suntem și noi niște oameni care avem nevoile noastre și suntem și noi cetățeni ai acestui oraș care trebuie să fim respectați”, a declarat un devean care locuiește în Cartierul „Grigorescu”.

Primarul Florin Oancea: „Oamenii au dreptate!”

Autoritățile locale cunosc problema oamenilor din „Grigorescu”. Primarul municipiului Deva, Florin Oancea a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că se fac demersuri la Ministerul Transporturilor pentru a rezolva această situație. Soluția găsită: realizarea unui pasaj subteran. Oancea spune că toate doleanțele locuitorilor din „Grigorescu” au fost transpuse într-o adresă transmisă ministrului Lucian Șova. „Ne-am deplasat nu o dată, de mai multe ori, să vedem care este situația și, într-adevăr, există mari probleme. Oamenii au dreptate! Toate doleanțele lor au fost transpuse într-o minută, transmisă ministrului Transporturilor”, a afirmat primarul Devei.

Administrația publică deveană așteaptă acum un răspuns de la Ministerul Transporturilor, dacă vor susține sau nu finanțarea pentru realizarea pasajului subteran. În caz contrar, municipalitatea s-a angajat să realizeze acel pasaj din fondurile proprii, de la bugetul local.

Fostul ministru Felix Stroe a promis. Și atât

Lucrările de modernizare la calea ferată fac parte din proiectului, finanțat din fonduri europene, „Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră -Curtici -Simeria”, parte componentă a Coridorului IV Pan -European pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 de kilometri la oră- tronsoanele 2 și 3: km 614 Gurasada și Gurasada -Simeria.

În toamna anului trecut, Felix Stroe, fostul ministru al Transporturilor, a venit cu trenul la Deva și a purces în Cartierul „Grigorescu”. El le-a promis atunci oamenilor că problema lor se va rezolva. „Aici se vor construi trei pasaje, unul auto și două pietonale moderne și funcționale. Să nu vă speriați, durata generală a contractului este de 48 de luni, dar noi vom ataca problema dumneavoastră cu prioritate, cu celeritate, astfel încât în termenul cel mai scurt posibil, omenesc, să fie realizate cele trei pasaje. Trebuie să circulați rapid, omenește, așa cum este normal. Veți fi consultați, că așa e normal, nu cu drona, ci cu vorba, și vom lua măsura să păstrăm una sau două treceri la pasaj, câte doriți”, le spunea atunci cetățenilor, ministrul Transporturilor de la acea vreme.

Între timp, ministrul s-a schimbat, lucrările la calea ferată de mare viteză au început, iar solicitarea oamenilor a rămas la același stadiu: de doleanță.

În Cartierul „Grigorescu” din municipiul Deva trăiesc peste 1.000 de oameni.

Articolul precedentȘedință festivă a CL Hunedoara. Plachetă memorială, dezvelită
Articolul următorUSR Deva solicită urgentarea soluțiilor pentru accesul rutier în Cartierul „Grigorescu” din Deva