Deputatul USR Cristina Prună a participat, pe 17 octombrie 2018, la dezbaterea “Echilibrul dintre cărbune și mediu: Ce înseamnă tranziția justă?” organizată de POLITICO Europe la Bruxelles. În cadrul dezbaterilor, doamna deputat a prezentat perspectiva oamenilor din Valea Jiului cu privire la tranziția energetică justă și a subliniat nevoia de investiții în această zonă. „Tranziția energetică nu trebuie să lase pe nimeni în urmă.

“Oamenii sunt această traziție, chiar dacă nu o înțeleg pe deplin. Știu că unele mine sunt închise iar altele sunt pe punctul de a se închide. În Valea Jiului, regiune pe care o reprezint astăzi, existau 60.000 de locuri de muncă în minerit la începutul anilor 90, iar acum mai sunt în jur de 5.000. Oamenii au fost disponibilizați iar unele mine au fost închise. Stim cu toții, climatul se schimbă și trebuie trecut pe energie regenerabilă. Oamenii stiu că își vor pierde locurile de muncă și vor trebui să își găsească altele, dar întrebarea este ce se poate face în regiunile monoindustriale. Vorbim adesea despre locuri de muncă care pot fi create prin anumite proiecte noi dar trebuie văzut dacă în acestă regiune energia alternativă poate fi luată în calcul și dacă  acesta poate înlocui mineritul. Sunt foarte fericită pentru faptul că Comisia Europeană a făcut acest proiect pentru aceste regiuni, dar astept de la această platformă să fie mai aproape de oameni și ca experți de la Bruxelles să meargă în regiune și să vadă realitatea la fața locului pentru că în aprilie a fosat o delegație a Uniunii Europene care a venit la București, dar a stat la București, și acest lucru lucru ar trebui corectat și această comisie să meargă în Valea Jiului pentru a lua contact cu problemele oamenilor de acolo pentru a vedea cultura dar și aspectele economice ale oamenilor de acolo. Acesta este mesajul meu pentru Comisia Europeană pentru regiunile în traziție. Eu sunt de părere că această platformă poate fi îmbunătățită pentru a putea veni în strijinul oamenilor”, a spus la Bruxelles, Cristina Prună deputat USR.

 

Tranziția energetică are nevoie de un fond special de finanțare a proiectelor din zonele miniere la nivelul Uniunii Europene. E nevoie să se aloce bani mai ales pentru infrastructură, pentru a atrage investiții private în noi sectoare și a genera noi locuri de muncă în această zonă monoindustrială. Platforma regiunilor carbonifere în tranziție e un bun început, schimbul de experiență între regiunile carbonifere europene înscrise în acest proiect este unul bun, însă e nevoie de mai multă atenție.

 

“În acestă platformă Guvernul a venit cu unele propuneri și proiecte. Valea Jiului s-a alăturat acestei platforme după șase luni, la început fiind doar patru regiuni. Acestă regiune din România are de suferit din cauza infrastructurii și dacă ne dorim ca sectorul privat să vină și să investească în această regiune va trebui o infrastructură mai bună pentru a-i putea atrage pe investitori. Cănd sunt probleme între politicieni acestea sunt puse pe seama erorilor de comunicare. Guvernul ar trebui să fie cât se poate de clar în legătură cu acestă platformă și metodele de finanțare. Nu se pot da speranțe deșarte oamenilor care locuiesc acolo”, a mai menționat sursa citată.

Experții de la Bruxelles trebuie să meargă pe teren, în regiunile miniere, pentru a explica inițiativa și susține aceste regiuni cu expertiza lor. Altfel, bunele intenții cu care a fost creată această platformă pot rapid să creeze un teren fertil pentru populism și mesaje anti-europene.”, a spus deputata Cristina Prună. La eveniment au mai participat Corina Crețu – Comisarul european pentru Dezvoltare regională, Marion Labatut – director la Eurelectric, Meghan Richards – director Comisia Europeană și Wendel Trio – director Climate Action Network Europe.

Articolul precedentFOTO-VIDEO| Concert extraordinar, aseară, în curtea exterioară a Castelului Corvinilor din Hunedoara
Articolul următorIluminatul public din Vulcan, modernizat