Administrația locală din Deva are în plan să introducă o taxă pentru turiștii care vizitează, pe jos, fortăreața medievală din oraș. Dacă până acum, plăteau doar cei care alegeau să urce cu telecabina până între zidurile cetății, municipalitatea vine acum cu ideea să încaseze bani și de la ceilalți vizitatori.

În acest sens, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se propune ca persoanele care vizitează la pas cetatea să plătească o taxă de 16 lei/persoană. De asemenea, administrația publică locală intenționează să modifice și tariful perceput pentru călătoriile cu telecabina de pe Dealul Cetății Deva, în prezent, nefuncțională. Așadar, prețul unei călători (urcat și coborât) ar urma să fie de 26 de lei/persoană, după cum se arată în proiectul lansat în dezbatere publică.

Tariful la telecabină, oprită pe perioadă nedeterminată la mijlocul lunii octombrie, a fost modificat, în vara acestui an. Acesta s-a dublat, prin votul aleșilor locali, de la 10 lei, cât era înainte, la 20 de lei.

Persoanele interesate pot consulta proiectul de hotărâre prin care se propune modificarea tarifelor de acces a cetății, atât la sediul Primăriei Municipiului Deva, cât și pe site-ul instituției. Eventualele propuneri, sugestii sau opinii pot fi transmise până pe data de 9 noiembrie.

Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea Devei a fost construită la mijlocul secolului XIII. Fortăreața prezintă trei incinte de forme diferite, însă doar două dintre acestea sunt deschise, în prezent, vizitatorilor. Accesul în Incinta I este restricționat, zona necesitând reabilitare. Fortăreața este vizitată de un număr foarte mare de turiști. Prin introducerea unei taxe și turiștilor care urcă pe jos în incinta cetății, municipalitatea spune că se vor putea adăuga îmbunătățiri condițiilor de vizitare a monumentului istoric, emblemă a Devei.

Articolul precedentInfrastructură de apă în valoare de peste 10 milioane de lei într-o comună hunedoreană
Articolul următorAventura lui Avram Iancu se apropie de final