Situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, inclus într-un amplu proiect de restaurare. Consiliul Județean Hunedoara implementează un proiect în valoare de peste 22 de milioane de lei pentru a restaura situl istoric. 

Obiectivul general al proiectului urmărește impulsionarea dezvoltării locale și regionale, integrate și durabile, prin valorificarea potențialului turistic și cultural național, prin activități de conservare, restaurare la Amfiteatrul din Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, monument istoric de mare însemnătate situat în Țara Hațegului, pe raza comunei Sarmizegetusa. Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din patrimoniul cultural naţional de excepție. Monumentul este situat la poziția 104 HD–I–s–A– 03205 în Lista monumentelor istorice de importanță națională 2016.

În cadrul proiectului, se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrarea nr.7 și intrarea nr.12 prin reconstruirea volumetrică a Podium(ului), a Maenianum primum și a tribunei oficialităților, amenajarea intrărilor de tip I nr.9 și nr.10 și de tip II nr.8 și nr.11 prin execuția următoarelor lucrări:
– sistematizarea verticală a arenei la nivel antic de călcare
– realizarea rigolei perimetrale a arenei (euripus)
– realizarea a 2 canale de preluare a apelor meteorice din rigola perimetrală
– gazonarea arenei
– reamenajarea și consolidarea zidurilor arenei
– întregirea băncilor
– refacerea casetoanelor
– realizarea scărilor de acces, pardoseli
– realizarea tribunei

Proiectul depus de U.A.T. Județul Hunedoara se află în perioada de precontractare. Valoarea investiției este de 22.089.484,65 lei lei inclusiv TVA, din care contribuția Consiliului Județean este de 781.455,87 lei. Durata de realizare a investiției este de 48 luni.

Articolul precedentAvram Iancu se pregătește pentru Arctic Ultra 6633
Articolul următorNumărul suspecților de gripă a ajuns la 18, în județul Hunedoara