Rectorul unei prestigioase universități din Austria a fost desemnat Doctor Honoris Causa al Universității Petroșani. Este vorba despre profesorul universitar doctor inginer Fritz Schmöllebeck, rectorul Universității de Științe Aplicate Technikum Wien (Austria).

”Domnia sa a avut un rol esențial în dezvoltarea oportunităților de colaborare ale Universității din Petroșani cu Universitatea de Științe Aplicate Technikum Wien, atât în cadrul programului Erasmus+, cât și în ceea ce privește Școala Doctorală. Totodată, trebuie să remarc implicarea profesorului Fritz Schmöllebeck în semnarea acordurilor de colaborare încheiate anul trecut între Universitatea din Petroșani, Innovateur Technikum Austria și Universitatea de Științe Aplicate Technikum Wien, un triumvirat care produce deja efecte favorabile și care deschide punți de legătură pentru colaborarea noastră cu mediul academic din Capitala Austriei și nu numai, atât în domeniul didactic, cât și în cel al cercetării”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Rector al Universității de Științe Aplicate Technikum Wien (Austria), prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck, în vârstă de 60 de ani este nu doar un reputat reprezentant al mediului universitar din Viena, ci și un renumit inginer al Austriei.

Absolvent al Universității Tehnice din Viena, cu specializarea Electronică industrială și Ingineria sistemelor automate, Fritz Schmöllebeck și-a început cariera încă din timpul facultății, ca asistent în domeniul Ingineriei electronice, la Colegiul Tehnic al Muzeului de Arte Tehnnologice (TGM) din Viena, această instituție fiind cea mai veche unitate de învățământ din Austria (înființată în 26 octombrie 1879 de Wilhelm Exner) și cea mai mare din Viena (în anul 2016 având aproximativ 3674 de elevi). După terminarea studiilor universitare, în perioada 1985-1992 a fost profesor asistent și cercetător în domeniul Ingineriei electrice, la Universitatea Tehnică din Viena, iar în anul 1990 a obținut titlul de doctor inginer cu distincție în Științe tehnice, la aceeași universitate. O perioadă a lucrat și în Germania, la Stuttgart, la firma Alcatel, unde a contribuit la managementului calității software-ului, cât și la dezvoltarea dispozitivelor de interconectare a rețelelor.

”Eu vin din domeniul ingineriei electrice iar, în 1994 când am revenit la Viena, după o perioadă în care am activat în Germania, austriecii fondat o Ligă a Științelor Aplicate, care e o combinație între mai multe ramuri ale ingineriei și se potrivește exact cu ceea ce vreau eu să fac. A fost o adevărată experiență pentru mine și sunt bucuros să observă că, acum, în România, există chiar și o tradiție de a combina științele iar lecțiile pe care România le-a învățat despre industrie, ne-a făcut cooperarea mai ușoară. Prin raporturile de colaborare pe care le-am încheiat deja de mai bine de un an cu Universitatea din Petroșani, reușim să învățăm de ambele părți și să dezvoltăm colaborarea noastră. Bineînțeles că sunt onorat de acest titlu pe care mi l-au acordat colegii de la Universitatea din Petroșani și sper că mă voi putea ridica la standardele pe care le implică onoarea care mi-a fost făcută în mediul academic de la frumoasa Universitatea din Petroșani, care are o bogată și apreciată tradiție inginerească în Europa”, a declarat prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck.

 

Odată cu înființarea, în 1994, a Universității de Științe Aplicate Technikum Wien, prof.dr.ing. Fritz Schmöllebeck revine la Viena, contribuind alături de alți colegi la creșterea constantă a prestigiului acestei instituții academice devenită astăzi cea mai mare universitate tehnică de acest gen din Austria. În prezent, aceasta are 4400 de studenți înscriși în cadrul a 12 programe de licență și 18 programe de master, producând până în prezent peste 11.000 de absolvenți. Din anul 2011, prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck este rector al Universității de Științe Aplicate Technikum Wien, ales în această funcție pentru al cincilea mandat consecutiv.

În ceea ce privește programele de cooperare internațională, rectorul Fritz Schmöllebeck a reușit să dezvolte o impresionantă cooperare concretizată în schimburile de studenți și în programe de cercetare și dezvoltare cu peste 100 de parteneri internaționali din 30 de țări între care se numără și Universitatea din Petroșani, un rol esențial în dezvoltarea relațiilor dintre Universitatea de Științe Aplicate Technikum Wien și Universitatea din Petroșani avându-l consorțiul Innovateur Technikum Austria.

 

Articolul precedentTrei scenarii de dezvoltare a Văii Jiului
Articolul următorFOTO: Lucrările la drumul spre Parâng continuă