Romarta, primul pui de zimbru născut în captivitate, în urmă cu doi ani, la Grădina Zoologică din Hunedoara, a fost eliberat în sălbăticie. Femela a ajuns la Armeniș, în Munții Țarcu, alături de alte trei femele de zimbru de la o rezervație din Donaumoos, Germania.

În urmă cu doi ani, la „Zoo” Hunedoara era sărbătoare. Venea pe lume primul pui de zimbru născut în captivitate. Femela a fost botezată Romarta, reprezentanții parcului de animale de la Hunedoara susținând, încă de pe atunci, că după ce va mai crește, puiul va fi eliberat în zona Armeniș, din Munții Țarcu, alăturându-se astfel zimbrilor care trăiesc acolo, în sălbăticie. Fapt care, de altfel, s-a și întâmplat.

Reprezentanții WWF România au anunțat relocarea zimbrului, alături de alte trei femele provenite din Germania. „Relocarea zimbrilor s-a desfășurat ȋn condiții bune datorită profesionalismului partenerilor locali și internaționali, firmei de transport Hunland Trade și sprijinului autorităților locale din Armeniș (…) Exemplarele au fost selectate atent, pe criterii legate de genetică, vârstă, management în așa fel încât să aibă șanse crescute de acomodare și reproducere în noul mediu (…) Romarta, femela zimbru născută în centrul de reproducere acum doi ani, care s-a alăturat grupului de 3 femele venite din Domaumoos, este un exemplu pozitiv al succesului acestui centru. Femelele vor rămâne sub atenta supraveghere a rangerilor și medicului veterinar pentru perioada de aclimatizare, iar în câteva luni se vor alătura zimbrilor liberi”, au transmis cei de la WWF România.

Prin proiectul „Life Bison” în luna iunie au mai sosit în Măgura Zimbrilor alți șapte zimbri aduși tot din Germania. Acum sunt peste 60 de exemplare în ambele zone de proiect, mai exact în zona Armeniș, județul Caraș-Severin și în vecinătatea comunei Densuș, județul Hunedoara.
Povestea zimbrilor care se întorc în natura sălbatică a Carpaților Meridionali continuă.

Articolul precedentBătrân atacat, în plină stradă, la Hunedoara. Trei puști l-au bătut și i-au luat banii
Articolul următorUn hunedorean, recent eliberat din pușcărie, a atacat o octogeneră în centrul Aradului