Aleșii județului au adoptat, în ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Hunedoara de astăzi, 29 martie, un protocol de cooperare pentru punerea în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei, monumente înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Protocolul este încheiat între CJ Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Potrivit reprezentanților CJ Hundoara, obiectivul principal al acestuia este stabilirea unui cadru de cooperare, colaborare şi finanțare privind cercetările arheologice sistematice de la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, în scopul punerii lor în valoare din punct de vedere ştiinţific, cultural şi turistic. „În scopul realizării obiectului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Județean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, la un nivel de cel puțin 100.000 de lei anual și va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional”, informează reprezentanții instituției.

Conform protocolului, materialul arheologic descoperit va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu, pentru o perioadă de cel mult șase luni. Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin Rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale etc.
Protocolul va fi încheiat pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul precedentPeste 5000 de pensionari din județ beneficiază de recalcularea pensiilor
Articolul următorFOTO| „Ochi electronici” supraveghează pietonala de la Hunedoara