Localnicii și turiștii care se vor afla în centrul Devei, astăzi și mâine, între orele 17:00–19:00, vor avea ocazia să vadă jandarmi îmbrăcați în uniforme de epocă, în cadrul unui eveniment care marchează 169 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și un secol de la înființarea primelor structuri românești de jandarmi în municipiul Deva.

Șase jandarmi în uniforme militare identice cu cele purtate în perioada 1850-1918 se vor plimba, sâmbătă și duminică, pe traseul Piața Victoriei – Piața Unirii – Parcul Central, însoțiți de jandarmerițe costumate în ținuta militară actuală, pentru a realiza astfel un arc peste timp.

În cadrul evenimentului, turiștii și localnicii vor avea ocazia să vadă prima uniformă a jandarmeriei Rurale, care ilustrează un sergent major în ținuta zilnică – model 1895, alături de uniforma jandarmilor din Moldova – model 1850; uniforma unui jandarm pedestru cu gradul de ”soldat” – model 1864; uniforma unui jandarm pedestru cu gradul de ”sergent” – model 1875; ținuta de serviciu a unui jandarm pedestru ”fruntaș” – model 1913, precum și ținuta de campanie a unui jandarm rural cu gradul de ”soldat”, cu însemnele purtate la 1 Decembrie 1918.

Cetățenii care se vor întâlni cu jandarmii îmbrăcați în costume de epocă se vor putea fotografia alături de aceștia și vor afla detalii despre istoria și tradițiile Jandarmeriei Române.

Articolul precedentRareș Bogdan, la Deva: „Eu nu mai cred că PSD are vreo șansă să își revină. Ar trebui să părăsească guvernarea și să-și recunoască eșecul”
Articolul următorBeneficiarii ajutorului minim garantat, scoși la lucrările edilitare